Смачненька нумізматика: Національний банк випустив монету з українським борщем
Поповнити колекцію монетою із зображенням головної національної страви можна буде вже з 4 жовтня в інтернет-магазині НБУ.
Національний банк ввів у обіг пам’ятні монети «Український борщ». Про це повідомляється на сторінці установи у Facebook.
Презентація пам’ятної монети відбулася у Київському скансені в Пирогові на фестивалі нематеріальної культурної спадщини «Жива культура — Живий світ».
Цікаві подробиці про монету «Український борщ» розповів заступник Голови НБУ Олексій Шабан. Він зауважив, що ця традиційна страва вже давно вийшла за межі кулінарного мистецтва, ставши справжнім культурним феноменом всередині України та за її межами.
«Він близький та зрозумілий кожному українцю — чи то з безкраїх степів Херсонщини, чи то з-за порогів широкого Дніпра, чи то з високих карпатських гір.
Його готують наші воїни-захисники на передовій у польових кухнях, його готують на тимчасово окупованій Донеччині та у Криму.
Борщ — наш маркер національної ідентичності…» — зазначив Олексій Шабан.
Він розповів, що ця монета продовжує серію «Українська спадщина». ЇЇ дизайн створив заслужений художник Микола Кочубей, роботи якого визначаються виразністю українського стилю.
На аверсі монет зображено теплу, затишну композицію: господиню, українську жінку на тлі печі під час приготування борщу, а на реверсі в центрі зображено, власне, тарілку з червоним борщем.
«Ми вважаємо своїм обов’язком бути дотичними до збереження та примноження української культури та національної спадщини. І ці нові монети стануть ще одним нагадуванням про унікальність нашої країни та її народу», — підсумував Олексій Шабан.
Нагадаємо, що минулого року ЮНЕСКО внесла борщ до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини.
Також у жовтні 2020 року «Культура приготування українського борщу» була внесена до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. У грудні цього ж року для популяризації цієї страви пройшов онлайн-батл із приготування кращої страви між міністрами України.
Увіковічити борщ планували й в столиці ще декілька років тому. Шеф-кухар, кулінарний експерт, ініціатор визнання українського борщу частиною нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО Євген Клопотенко не тільки заручився підтримкою міської влади столиці, але й знайшов спонсорів, які були готові виділити кошти на пам’ятник.
У січні 2022 року оголосили відкритий конкурс серед професійних митців на створення та встановлення у столиці інноваційного артоб’єкта, присвяченого цій українській національній страві.
Тетяна АСАДЧЕВА, «Вечірній Київ»