Борщ як артоб’єкт: Євген Клопотенко розповів, коли у Києві з’явиться новий пам’ятник

Євген Клопотенко. Фото пресслужби Євгена Клопотенка
Євген Клопотенко. Фото пресслужби Євгена Клопотенка

В Україні є скульптури пампушок, дерунів, солоного огірка, кавуна, морозива тощо, проте немає пам’ятника борщу. А це ж наше культурне надбання. Принаймні так вважають багато українців. Виправити ситуацію із увічненням легендарної страви вирішив Євген Клопотенко.

Шеф-кухар, кулінарний експерт, ініціатор визнання українського борщу частиною нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО не тільки заручився підтримкою міської влади столиці, але й знайшов спонсорів, які готові споруджувати пам’ятник. Про те, де можуть розмістити «борщ» і як він може виглядати Євген Клопотенко розповів «Вечірньому Києву».

— Ви проводили опитування киян щодо розташування майбутнього пам’ятника. Були названі різні локації. У тому числі Контрактова та Поштова площі, майданчик біля арки Дружби народів. Хто має визначити і затвердити місце, де буде розташовано пам’ятник?

Оскільки скульптура встановлюватиметься у публічному місці, то фінальне слово має міська влада. Я звернувся спільно з Київрадою до киян, щоб почути громадську думку, можливо нові місця, про які попередньо не думали.

Детальніше на це питання може відповісти Київрада.

— Чи розглядали, як місце для пам’ятника київську Борщагівку? Де достатньо парків, у яких можна було б організувати, наприклад, фестиваль борщу просто неба, і зробити його однією із атракцій столиці?

— Борщагівка лунала як один з варіантів, але варіант Подолу — Контрактова площа і поруч з Житнім ринком — лунав значно частіше.

А про фестиваль борщу просто неба я також думаю, але це вже зовсім інше питання.

— Для пам’ятника борщу буде оголошено архітектурний конкурс. Які вимоги до матеріалу, розмірів, наповнення (з квасолею чи без) майбутнього пам’ятника?

-Безумовно певні вимоги будуть. Ми співпрацюємо з арткураторкою, яка допомагає в підготовці технічного завдання, документації конкурсу, інформуванні скульпторів та митців про конкурс, формування професійного журі — одним словом, з усіма питаннями.

Як виглядатиме скульптура — не знаю. Ми ж для цього і проводимо конкурс, щоб отримати максимум цікавих ідей. Власне, це необов’язково буде скульптура/ пам’ятник у класичному розумінні. Це може бути сучасний артоб’єкт, який відповідатиме духу 21 століття. Сподіваюся, ми отримаємо пропозиції із використанням мультимедіа, світла, звука, можливо води тощо. Можливо це буде скульптурна інсталяція — побачимо. Мені самому дуже цікаво.

— Чи можна оголошувати конкурс на пам’ятник, якщо не відомо місце його розташування?

Розраховую, що найближчим часом Київрада визначить місце. Адже абиде встановлювати не можна, мають ураховуватися міські комунікації, наявна площа та інші моменти.

— Ви повідомили, що пам’ятник буде споруджено коштом компанії «Нова пошта». Компанія озвучувала якісь побажання для пам’ятника?

— «Нова Пошта» — це сучасна компанія, яка бачить також сучасну скульптуру борщу. Вона пишається тим, що є українською компанією, а українці, на мою думку, мають пишатися борщем. Я вже неодноразово казав, борщ є дуже важливою частиною української ідентичності. Дуже вдячний компанії, що підтримують його популяризацію.

— Чи є якась нагода під яку можуть відкрити пам’ятник? І загалом, коли його заплановано встановити.

Ще рано казати про відкриття. Спочатку запускаємо конкурс, проводимо відбір найкращого ескізу скульптури, потім скульптор працює над макетом, виготовляє об’єкт, встановлення. Такий процес займає місяці, тому раніше весни точно не вийде.

До слова, у жовтні 2020 року Експертна рада при Міністерстві культури та інформаційної політики України проголосувала одноголосно за включення елементу «Культура приготування українського борщу» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Розвивати креативні індустрії та, зокрема, гастротуризм, радили київській громаді вітчизняні та закордонні експерти під час Інвестиційного форуму Києва, ща відбувся 10 вересня у столиці.

Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»