Сезон ягід у Києві: робимо соуси до м’яса, кидаємо полуницю до помідорів

В сезон ягоди слід вживати щодня. Фото з відкритих джерел
В сезон ягоди слід вживати щодня. Фото з відкритих джерел

Літня пора дарує безліч можливостей й продуктів, особливо ягід та трав, дозволяючи влаштовувати незвичні експерименти. За п’ять хвилин ви можете організувати у себе на кухні ресторан.

Що можна виробляти з ягід, якими зараз переповнені ятки у столиці? Про це «Вечірньому Києву» розповіла професійна кондитерка, практик, дослідник старовинної кулінарії та блогер нашого видання Ніна Токарєва, яка вважає, що ягоди потрібно їсти кожен день, адже у нас не такий вже і довгий ягідний сезон.

Кондитерка наголошує, що робота з ягодами та травами змінює й настрій в кращу сторону. Адже ви маєте справу з яскравими, пахучими, свіжими, палаючими різними фарбами продуктами. А психіка реагує на це, як на свято, позитивними емоціями, і у вас піднімається настрій.

-Для мене ягоди в сезон літньої спеки в першу чергу це ягідні напої, — говорить Ніна Токарєва. — В холодильнику постійно стоять два глечика з фруктово-ягідної водою. Що це таке? Дуже просто. Ягоди заливаєте холодною водою, настоюєте пару годин при кімнатній температурі, й ховаєте в холодильник. При цьому у напої повністю залишаються всі вітаміни, адже ягоди не піддаються термічній обробці. Це смачно, красиво і корисно. Дуже здорово в такий напій додавати різні трави — м’яту, свіжий розмарин, чебрець, тім’ян, базилік. Для кислинки можна кинути пару скибочок лимона або лайма.

Дерева рясніють черешнями та вишнями, з яких готують безліч страв
Порічка — основа для соусів

Крім ягідної води влітку продукт №2 — ягідне желе. Його можна робити не тільки на желатині, а й на агар-агарі — рослинному компоненті — загущувачі, якщо ви не любите желатин. Желе завжди красиве, смачне, поживне й охолоджує.

В спеку часто не хочеться їсти м’ясо й готувати щось солідне. Проте поповнювати запаси енергії потрібно. Що робити? Готувати смузі! Смузі може бути не просто ягідно-фруктовим, розбавленим водою. Будь які ягоди можна поєднувати з молочними, кисломолочними продуктами та додавати крупу.

Ніна Токарєва радить використовувати вівсянку або зелену гречану крупу, льон, різне насіннячко. І у вас вийде повноцінна порція їжі.

-Якщо в спеку не хочеться їсти, то живильний смузі з ягодами — буде дуже корисним і зарядить вас енергією, особливо якщо туди додати кропиву, бадилля, шпинат, мікрогрін — те, що можна зараз знайти на ринках. Вівсянку я навіть не запарюю. Пластівці можна взяти ті, що для каш миттєвого приготування, вони наситяться соком перетертих на блендері ягід. На порцію достатньо столової ложки вівсяних пластівців. Зелену гречану крупу потрібно попередньо замочити у воді. Вона дає слиз, який слід промити. Після цього перетерти з ягодами у блендері. Смузі можна робити й на рослинних видах молока, зокрема на дуже корисному соєвому, яке має солодкуватий смак.

Якщо не хочеться смузі: крем-суп з капусти броколі й базиліка стане у нагоді. Автор Ніна Токарєва

Пані Ніна радить заморожувати ягоди й використовувати замість кубиків льоду, наприклад, для алкогольних напоїв.

— Я дуже люблю в шампанське кидати полуницю або шматочки замороженого манго. А ще мої гості полюбляють шампанське, насичене ягідним пюре. Після змішування його варто процідити перед подачею на стіл. А рештки потім з’їсти в сімейному колі!

Всі знають, що салати робити просто й швидко. Але не всі знають, що туди смачно кидати ягоди. «Експериментуйте!», — говорить Ніна Токарєва.

— Насправді здорово виходять салати і з фруктами, і з ягодами. Я дуже люблю подавати яскравий святковий і простий салат зі сливою і помідорами, зеленню. А мій улюблений — з полуницею, руколою, фетою та помідорами чері. Заправку для нього краще виготовити найпростішу: з рослинної (оливкової) олії, соку лимона і ложечки меду. Рекомендую салат з чорної смородини та огірків, які надають свіжості з такою ж заправкою. В салати здорово додавати й аґрус. У нього підходящий кисло-солодкий смак і з ним можете сміливо експериментувати.

Песто з шовковиці й темного базиліка та пряний соус з порічки. Автор Ніна Токарєва

В літню пору саме час робити соуси, адже для цього широкий вибір потрібних інгредієнтів. Багато хто чув про соус з журавлини. Він популярний до м’яса.

-Але насправді я б усім радила спробувати ягідне песто. Це дуже легко робиться та має гарний вигляд. За рецептом звичайного песто, але ми з вами зробимо мікс з ягід, або з шовковиці, кедрових горіхів. Шовковиця, базилік, трішечки часнику та лимонного соку й мигдальних або кедрових горіхів. І ви отримуєте дуже красивий глибокий темний колір шовковичного песто. Ми знаємо, що ягідні соуси проварюють, а потім подають з качкою. Але соуси з сирих ягід і трав — корисніші, бо зберігають всі вітаміни. Класно поєднуються в соусах трави і спеції. Спробуйте: імбир, кориця, гвоздика у кисло-солодкому й пряному соусі до м’яса, птиці, до шашлику.

Потрібно не бояться експериментувати, радить Ніна Токарєва. Всі знають класичне поєднання качки й апельсину. Але мало хто знає, наприклад, що диня і шинка це мега смачно. У салат на основі якої — небудь зелені треба порізати кубиками й додати диню та шинку. Успіх гарантую.

Прості вироби з тіста та ягід. Автор Ніна Токарєва
Листкове тісто й трави. Автор Ніна Токарєва

Якщо ви, все ж таки, у спеку вирішили включити духовку, то найпростіше, що можна зробити так це спекти печиво.

-Будь який рецепт, де в складі є рідина, ви можете підкоригувати й додати, наприклад, сто грамів ягідного пюре або соку замість води чи іншої рідини. Я печу печиво зі смородиною, ще туди подрібнюю свіжий базилік. Просто в пісочне тісто замість рідини додаю пюре смородини. Випічка виходить дуже красивою, рожево-фіолетовою всередині та ароматною. Можна замість смородини брати малину, але печиво буде з кісточками. А от з полуницею не виходить смачно, запах вивітрюється, смак втрачається. Краще пекти з вишнею, але продукт буде з кислинкою.

Печиво зі смородиною. Автор Ніна Токарєва

Для приготування наливок та настоянок можна міксувати ягоди з травами. Я робила смородину з розмарином, вишню з корицею, гвоздикою.

Пироги, вареники — це класика, рецептів існує багато. Для того, щоб ягідна начинка не потекла не забувайте загущувати її крохмалем.

Просто готувати й печиво з травами, адже у будь-який рецепт можна додати дрібно порізану зелень, яка вам найбільше смакує.

-Спробуйте свіжі трави додавати — розмарин, оливки, базилік, чабер, а ось м’ята втрачає у тісті всі свої принади. Сильно насичений смак виходить, коли замість рідини ви додаєте багато базиліка, меленого в блендері + трішки цедри і лимонного соку. Це збереже колір та смак. Не забуваємо класти трохи менше цукру. Тоді буде не солодке, з базиліковим смаком печиво. Пісочне або інше печиво можна прикрашати зверху (трохи вдавлювати) мікрогріном, їстівними квітами, листочками, ягідками. Таке печиво готуємо при не дуже високих температурах — 175 градусів. Виходить красиво.

Пісочне печиво, прикрашене травами та їстівними квітами. Фото з Інстаграм

Ніна Токарєва розповідає, що ягоди використовували завжди. За давніх часів не було можливості їх заморожувати на зиму, тому багато їли свіжими, готували пироги, вареники і сушили. Перетирали з медом для не дуже довгого зберігання. В основному використовували сушені ягоди, з яких варили компоти — узвари, додавали ягоди в трав’яні чаї. А ще перетирали в порошок і використовували взимку, додаючи в борошно — у випічку. Наразі на ринку не існує пропозиції порошку з ягід, але для тіста це було б гарною добавкою.

-Я впевнилася, що їжа та її приготування може покращувати емоційний стан так само, як арттерапія, музика, спілкування з дельфінами. Спільне приготування їжі в сім’ї дарує емоції і об’єднує. Мрію відкрити у Києві курси по фудтерапіі. Всі знають, що робота з тістом заспокоює нерви. Навіть коли пахне булочками та кавою у супермаркеті, не кажучи вже про домівку, це завжди викликає позитивні емоції і радість. Через приготування їжі, впевнена, можна лікувати депресію, сімейні негаразди, — спільне приготування впливає на стабілізацію відносин.

Ніна Токарєва поділилася рецептом приготування простого, але яскравого печива

Печиво з смородиною. Автор Ніна Токарєва

Ароматне, яскраве і неймовірно смачнее

В основі будь-які ягоди! Сьогодні в рецепті смородина + базилік, але ви можете сміливо експериментувати і робити тісто з тих фруктів, ягід і зелені, яка у вас є.

100 г ягід розім’яти в пюре, туди ж дрібно нарубати свіжий базилік.

У миску просіяти 180 г борошна і 1 ч.л. розпушувача, борошно можна використовувати пшеничне вищого гатунку, а можна цельнозернове. Додати в борошно 80-100 г цукру і натерти 100 г вершкового масла сильно охолодженого. Розтерти масло з борошняною сумішшю і додати ягідне пюре.

Змішати всі інгредієнти до однорідності. Сформувати кульки приблизно по 70 г, викласти на деко застелене пергаментом і трохи приплюснути.

Якщо у вас є вдома блендер / подрібнювач, то складіть всі інгредієнти в чашу і перебийте до однорідного тіста. Це займе приблизно 2-3 хвилини. Випікати 190С — 10 хвилин, потім 180С ще 5-7 хвилин, орієнтуйтеся на свою духовку.

⠀Ось так швидко і легко.

До речі, це тісто чудово зберігається в холодильнику протягом тижня, а в морозилці — до 3 місяців.

Нагадаємо: «Вечірній Київ» розповідав, як вживати свіжі трави та що їли англійські королі та італійські багатії.⠀

Катерина НОВОСВІТНЯ, «Вечірній Київ»