Смачно і поживно: у столиці презентували збірник з понад 600 рецептами для шкільних кухарів. ФОТО

Презентація збірника рецептур. Фото: МОН
Презентація збірника рецептур. Фото: МОН

Серед рецептів — традиційні українські й популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн.

У київській школі №281 представили кулінарний збірник від команди Євгена Клопотенка. Презентація пройшла за участю першої леді України Олени Зеленської, міністра освіти і науки Оксена Лісового, міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко та посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова Фелікса Бауманна.

Про це повідомили у Міністерстві освіти і науки України.

Презентація збірника рецептур. Фото: МОН

Від звичних страв до альтернативних без лактози та глютену: усі рецепти розроблені з урахуванням найновіших вимог до здорового харчування дітей та підлітків, а кожна страва супроводжується інформацією про харчову цінність і вміст алергенів.

14 розділів і 621 рецептура на сторінках оновленого збірника містять традиційні українські й популярні страви світової кухні, зокрема зі шкільного меню європейських країн. А покрокові рецепти та технічні картки значно полегшать роботу шкільних кухарів.

Шеф-кухар Євген Клопотенко. Фото: МОН

«Я чекав цієї миті 5 років. Нарешті. Моя мрія, щоб діти харчувались краще ще на крок ближче, — поділився Євген Клопотенко. — Чотири роки шляху від ідеї до повної реалізації. Вау.

У збірнику на вас чекають детально пророблені рецепти з позначеними алергенами та рецепти під різні харчові потреби дітей — понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену. Збірник отримав всі необхідні погодження для використання в освітньому процесі. А ще він абсолютно безкоштовний: і для закладів освіти, і для турботливих батьків».

Учні оцінили страви за новими рецептами. Фото: МОН
Кожна страва має технологічну картку. Фото: МОН

Примірники збірника передадуть до шкіл, а онлайн-версію можна завантажити за посиланням.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Фото: МОН

«Разом з учнями одразу продегустували декілька страв. Дітям, до речі, сподобалося, а це найважливіше», — зауважив Оксен Лісовий.

Збірник розробили в межах Стратегії реформи системи шкільного харчування, яка реалізується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Почесні гості продегустували нові страви разом з учнями. Фото: МОН
Почесні гості продегустували нові страви разом з учнями. Фото: МОН

Підготовка та підвищення кваліфікації шкільних кухарів — один із фокусів уваги реформи шкільного харчування, яка реалізується з ініціативи першої леді Олени Зеленської, підкреслив Оксен Лісовий.

Покрокові рецепти та технічні картки значно полегшать роботу шкільних кухарів. Фото: МОН
Смаколики шкільного меню. Фото: МОН

У 2023 році, зокрема за підтримки партнерів, вдалося створити 11 кулінарних хабів на базі профтехів, ще 5 — розпочали роботу цього року. Загалом у них вже пройшли навчання 755 майстрів виробничого навчання та 4125 працівників шкільних їдалень. Також цього року в держбюджеті закладено 1,5 мільярда гривень на оновлення харчоблоків.

Читайте також:

  • Меню із 15 позицій та шведський стіл: як тепер харчують у київській школі. «Вечірній Київ» розповідав про оновлене меню для столичних учнів, запроваджене ще 2022 року.

Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ»