Меню із 15 позицій та шведський стіл: як тепер харчують у київській школі

Щодня учням 240-ї столичної школи пропонують по кілька страв на вибір, які подають за принципом готельних сніданків.
З 1 січня в українських школах запровадили оновлене меню. Це один з етапів реформи шкільного харчування. Меню для школярів напрацював український кулінарний експерт та шеф-кухар Євген Клопотенко. Спеціально для кухарів навчальних закладів, Клопотенко випустив онлайн книжку, де покроково розписав адаптовані для дітей страви.
Ключовою особливістю змін став перехід до більш здорового харчування: менше цукру, солі, швидких вуглеводів. Натомість більше овочів, м’яса та молочних продуктів.
Дізнатись особисто, як учням смакує оновлений раціон та чи не ностальгують діти за булочками з сосискою, журналістка «Вечірнього Києва» прийшла до їдальні місцевого навчально-виховного комплексу №240 «Соціум».
СНІДАНКИ, ЯК В ЄГИПТІ
Для школи №240 харчова реформа розпочалася не з 1 січня, а ще у 2019-ому. Тоді навчальний заклад переміг у проєкті «Сучасним дітям — сучасна їдальня» від Громадського Бюджету. Приміщення шкільної їдальні пострадянського типу перетворили в сучасне комфортне середовище, а для кухарів закупили нове обладнання: марміти для перших блюд, що підтримують готову страву гарячою до моменту розливу; марміти для других страв та охолоджувальний прилавок для салатів, десертів й фруктів.


«Згадую, як після оновлень діти порівнювали сніданки та обіди в шкільній їдальні з харчуванням в готелях, де є шведський стіл. На кшталт Єгипту чи Туреччини», — розповідає нам директорка школи №240 Інна Гонтар.
ДЕСЯТКИ ПОЗИЦІЙ У МЕНЮ ТА ФІРМОВІ СТРАВИ
Вранці діти молодших класів снідають у школі безплатно. Через пандемію усі школярі ходять до їдальні групками та чергою шикуються за сніданком. Один за одним вони підходять до роздачі їжі й самі обирають, чим поснідати.
Біля кожної страви — за пластмасовим віконцем — стоять помічники кухаря, які накладають їжу на тарілку. Уся їжа накладена в мармітах, оскільки тільки так страви можуть залишатись теплими.



На щодень кухарі готують різне меню із десятками страв для молодших та старших класів. Сьогодні, наприклад, у меню:
- гречка та плов;
- курка, котлета куряча та січеники з яловичиною;
- пʼять овочевих салатів — з буряка, капусти, моркви;
- два напої: чай з цукром та вишневий кисіль;
- грушева та сирна нарізки.
Двічі на тиждень головний кухар шкільної їдальні готує фірмову страву. Сьогодні — це запечена курка під імбирним соусом.
На кожному столі лежить по два кошики: один для столових приборів, інший — для хліба. До слова, хлібний виріб, за вимогами реформи, має бути лише цілозерновий.
Директорка школи каже, що зауваження до складу хліба їхній постачальник КП «Шкільне харчування» врахував ще до 1 січня цього року, тому за користь пухкеньких скибочок можна не хвилюватись.
ЯКІ СТРАВИ НАЙБІЛЬШЕ ОБИРАЮТЬ ТА ЧИ Є ВІДХОДИ
Персонал шкільної їдальні на чолі з головним кухарем Раїсою Миколаївною Трояченко розповідають, що вже ознайомились зі збірником страв від Клопотенка та поступово зменшують кількість цукру та солі в їжі.
«Щодня ми готуємо десятки різних страв для молодших і старших класів, дотримуючись калькуляційної та технологічної табличок за Клопотенком. Поступово зменшуємо кількість цукру й солі в стравах. До речі, блюда ми придумуємо самі, а після приготування обовʼязково цікаво називаємо всі страви, аби в такий спосіб привернути увагу дітей», — каже Раїса Миколаївна.
Для прикладу, курячу котлету на пару в школі назвали «Карлсон повертається», а салат з капусти та моркви — «Від зайчика». До речі, аби салати смакували краще, їх урізноманітнюють натуральними заправками.


На їжу в їдальні діти не жаліються, кажуть: завжди є що обрати. Хтось бере повне меню, хтось — одну позицію, а хтось ще пізніше й біжить за добавкою. І вже менше ніж за пів години марміти з гречкою та котлетами практично пусті. Кухарі швидко утрамбовують нову партію їжі й знов наповнюють тарілки учням.
«Я зранку снідаю вдома, тому в їдальні беру тільки салат та чай. А от мої друзі іноді не встигають поїсти вдома, тому їдять повноцінно», — розповідає «Вечірньому Києву» школяр.
Серед дітей є й такі, які приходять до їдальні зі своїми обідами. Як, наприклад, одна з учениць в їдальні бере тільки варений рис, а коли його немає — мама дає з собою в школу.
А от залишків після навчального дня майже не залишається, кажуть в школі. Головний кухар аргументує це тим, що в їдальні свідомий підхід до їжі — школярі беруть тільки ту їжу, яка їм до вподоби. У результаті відходів, як колись при монохарчуванні, практично нема.


За спостереженнями головного кухаря, найохочіше діти смакують овочі та фрукти, а от рибу школярі їдять менше.
«Намагаємось подавати рибу під різними соусами, які б покращували смак корисного продукту. Розумієте, дітям, як і дорослим, їсти рибу важливо, адже в ній вітаміни A, D і вітамін E, що необхідні організму», — додає кухарка.
ПАСТИЛА ЗАМІСТЬ СНІКЕРСА ТА ЯБЛУЧНІ ЧИПСИ
Змінився й асортимент у шкільному буфеті. Замість швидких вуглеводів учням пропонують перекусити пастилою, що не містить цукру, яблучними чипсами та житніми снеками. Серед напоїв: соки та газована вода без цукру, а також звичайна питна вода.


«Для старших класів в шкільній їдальні готують окремо. Щодня на вибір два повноцінних меню. Для прикладу один такий обід містить салат з квашеної капусти, гороховий суп з грінками, біфштекс з яловичини, пшеничну кашу, хліб та чай з цукром (не більше, ніж 7,5 г). На відмінну від молодших класів, старшокласники обіди купують. Ціна за повноцінний обід — 40 гривень», — розповідає директорка школи.
Учениці 7-го класу діляться, що час від часу купують повне меню, а інколи — одну страву.
«Іноді на обід я можу перекусити в їдальні салатом з кашею, наприклад. Але майже завжди беру їжу з собою, оскільки так дешевше», — каже старшокласниця.
Приємні оновлення їдальні дійшли й до київської мерії. Цього місяця там відкрилася відремонтована їдальня з великим асортиментом та демократичними цінами.
Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»