На байрактар і кілера для путіна: «чайові» для київських барист. ФОТО

Баристи збирають «На Мрію». Фото: Ольга Косова
Баристи збирають «На Мрію». Фото: Ольга Косова

1 жовтня відзначають Міжнародний день кави. Ми добре знаємо львівську каву, але для киян цей напій теж є особливим, а для деяких зранку — просто фізично необхідний.

У столиці зрідка де знайдеться вулиця, де б не було хоча б однієї кав’ярні. Конкуренція між власниками закладів на цьому ринку сильна, тому вони намагаються привернути до себе увагу різними способами: оригінальними смаками кави, екзотичними країнами походження зерен, дизайном кав’ярні, десертами до напоїв.

А баристи ще й додають невеличку деталь — баночку для «чайових», яку креативно оформлюють. З початку повномасштабної війни ці контейнери почали підписувати патріотично і заразом символічно долучатися до збору коштів — від байрактара до кілера для путіна.

А який різновид ароматного напою користується серед киян найбільшою популярністю? «Вечірній Київ» обійшов багато різних кав’ярень міста і відповідь усіх барист була однозначною — це капучино.

«Насправді таку тенденцію легко пояснити, — розповідає бариста Катерина із кавярні „Кава нашого міста“. — Капучино — це найбільш збалансований напій. Для когось лате — надто молочний, флет-вайт — надто кавовий, а капучино перебуває десь посередині, тому підходить всім».

Патріотичний топінг.

Власник кав’ярні «Кава Києва» Олексій Лапін помітив, що люди зменшили споживання кави з цукром: якщо років п’ять тому охочих підсолодити напій було 80%, то зараз більшість обирає без цукру. Також, за його спостереженнями, багато хто обирає до кави «альтернативне» молоко.

«Помітив, що за останній рік побільшало людей, які не переносять лактозу, тому замовляють каву на рослинному молоці. Можливо, через неякісне коров’яче молоко з магазинів», — припускає Олексій.

Також за останній рік переважна більшість кав’ярень перейшла на стовідсоткову арабіку, адже робуста — це другорядний сорт, а отже запитання «вам на арабіці або робусті?» вже менш актуальне.

Синьо-жовті стаканчики стали трендом.

До слова, Олексій — переселенець з Нової Каховки. Через окупацію міста він переїхав до столиці та відкрив свій перший невеличкий заклад на Хрещатику — кав’ярню на честь міста «Кава Києва».

Ольга КОСОВА, «Вечірній Київ»