Шеф-кухар інстаграмного київського кафе третій місяць готує для військових

Через відсутність досвіду Олександра Ковриженка не взяли до лав захисників. Натомість чоловік знайшов себе на кулінарному фронті.
Столичний шеф-кухар Олександр Ковриженко — учасник українського об’єднання «Смачна Варта», заснованого Українською Ресторанною Асоціацією. З другого дня війни спільними зусиллями вони приготували майже мільйон обідів.
Українське об’єднання «Смачна Варта» активно підтримує станції швидкої допомоги, залізничний вокзал, Київську обласну клінічну лікарню, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова та численні пункти видачі їжі в деокупованих містах та селах Київської області. Благодійники годують смачними обідами усіх, хто цього потребує.
«Смачна Варта працюватиме стільки, скільки це буде потрібно», — кажуть організатори.
ВІД ВИШУКАНИХ СТРАВ ДО БОКСІВ ІЗ ГРЕЧКОЮ
Киянину Олександру Ковриженку — 32 роки. Одинадцять з них він професійно готує та разом із засновником організації New generations of chefs шеф-кухарем Юрієм Никитюком проводить гастрономічні вечері-перформанси (pop-up-вечері).
Останні сім років Олександр працював шеф-кухарем у різних закладах столиці. Останнє його місце праці — інстаграмна кавʼярня на Контрактовій «Coffee Records».
Його обовʼязки більш організаційні: з нуля запустити кухню, керувати процесами всередині колективу та, звісно ж, розробити унікальне меню. До цього Олександр підходить максимально творчо і детально.
«У меню — зрозуміла кожному їжа, але обіграна незвичними, на перший погляд, смаками. Для прикладу, на сніданок пропонуємо гостям вівсяну кашу, але з додаванням чотирьох сирів. Це один зі шляхів навчити людей дивитися на типову страву під іншим кутом», — говорить в інтервʼю «Вечірньому Києву» шеф-кухар.
Втім, одного дня Олександрові прийшлося забути про гастрономічні експерименти та повернутися до звичайної гречки, «літніх» салатів та бульйонів. Його гості більше не приходили у шумні зали, а чекали на теплий бокс у лікарнях та окопах…
З ВІЙСЬККОМАТУ ДО ВОЛОНТЕРСЬКОЇ СПРАВИ
Ранок 24 лютого Олександр, як і більшість українців, зустрів вдома, під звуки вибухів.
«Спросоння не зрозумів, що відбувається. Але, прогорнувши стрічку новин, стало ясно: війна. Впадати в паніку не було часу. Навпаки — розмірковував, як найшвидше адаптуватись до нових реалій», — згадує Олександр.
Спочатку шеф-кухар поїхав не до ресторану, а до військкомату. Втім, Олександра, в якого не було армійських спогадів та воєнної підготовки, з таким же азартом відправили додому.
«Тоді одразу виникла думка про волонтерство. Якщо не можу зараз бути на військовому фронті, то маю бути на кулінарному. Годувати людей — ось моя місія і зараз вона, як ніколи важлива!» — каже Олександр Ковриженко.
Через кілька днів з початку війни, чоловік приєднався до команди шеф-кухаря Юрія Нікітюка, з яким раніше працював. А пізніше Олександру запропонували очолити волонтерську кухню.
«Я ні хвилини не сумнівався та одразу погодився. Відтак, кухня під брендом української ресторанної асоціації „Смачна Варта“ почала активну роботу на цій війні», — продовжує шеф-кухар.
КОЖЕН ДЕНЬ ВІЙНИ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ У ПАМʼЯТІ
У нових реаліях обовʼязки Олександра залишились тими ж — організація всіх процесів кухні, контроль логістики та якості продуктів.
За кухонними столами, як бджілки у вулику, працюють 35-40 людей. За день їм вдається приготувати сім тисяч порцій різноманітних страв. Така велика кількість свідчить про те, що багато українців зараз потребують теплого доступного обіду та мінімального піклування про них.


У щоденному меню завжди є місце вітамінам. У великих коробках до ресторану привозять свіжі овочі та фрукти.
Розфасовану по боксах та міцно замотану харчовою плівкою їжу, утрамбовують в машини та везуть до лікарень і до квартир багатодітних родин, пенсіонерів.
«Важливо, щоб навіть в такий складний час людям було смачно. Хоч ми готуємо просту, ситну їжу, але в кожну порцію вкладаємо любов та частинку свого серця. Голод — страшна річ, і жодна людина не повинна відчути це…» - додає Олександр.


Після розвезення їжі, волонтери діляться історіями про дітей та пенсіонерів, в гості до яких вони заїжджали на хвилинку. Багато з них залишилися без даху, живуть у рідних чи в гуртожитках. Кожна історія — це окремий біль, який стимулює надалі обʼєднуватися та разом протистояти ворогові.
«Кожен день назавжди відкладеться у моїй пам‘яті. Зараз кожен день став робочим буднем. Життя кардинально змінилось і немає часу на вихідні…» — зізнається столичний шеф-кухар.
ПРО МАЙБУТНЄ РЕСТОРАНІВ
Наприкінці нашої розмови Олександр Ковриженко ділиться, як бачить ресторанний бізнес після перемоги.
«Життя вже змінилось у всіх. Похід в ресторан для українців надалі, вважаю, стане більше святковим виходом, аніж буденністю. Тому люди прагнутимуть, щоб кожен такий вихід згадувався з радістю і теплом. І ймовірно, будуть ходити в ті заклади, які несуть правильні цінності, та які у час війни показували себе з хорошої сторони. Тому гості точно не оминатимуть пороги ресторанів, де працюють кухарі «Смачної Варти», — усміхнено резюмує Олександр Ковриженко.

Раніше журналісти «Вечірнього Києва» розповідали про інших учасників «Смачної Варти». Серед них: відомий український ресторатор Максим Храмов та тендітна шеф-кухарка популярного ресторану Києва — Катерина Ткачук.
Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»