Шеф-кухар інстаграмного київського кафе третій місяць готує для військових

Олександр Ковриженко. Фото: Даша Гришина
Олександр Ковриженко. Фото: Даша Гришина

Через відсутність досвіду Олександра Ковриженка не взяли до лав захисників. Натомість чоловік знайшов себе на кулінарному фронті.

Столичний шеф-кухар Олександр Ковриженко — учасник українського об’єднання «Смачна Варта», заснованого Українською Ресторанною Асоціацією. З другого дня війни спільними зусиллями вони приготували майже мільйон обідів.

Українське об’єднання «Смачна Варта» активно підтримує станції швидкої допомоги, залізничний вокзал, Київську обласну клінічну лікарню, Національний інститут серцево-судинної хірургії імені Амосова та численні пункти видачі їжі в деокупованих містах та селах Київської області. Благодійники годують смачними обідами усіх, хто цього потребує.

«Смачна Варта працюватиме стільки, скільки це буде потрібно», — кажуть організатори.

ВІД ВИШУКАНИХ СТРАВ ДО БОКСІВ ІЗ ГРЕЧКОЮ

Киянину Олександру Ковриженку — 32 роки. Одинадцять з них він професійно готує та разом із засновником організації New generations of chefs шеф-кухарем Юрієм Никитюком проводить гастрономічні вечері-перформанси (pop-up-вечері).

Останні сім років Олександр працював шеф-кухарем у різних закладах столиці. Останнє його місце праці — інстаграмна кавʼярня на Контрактовій «Coffee Records».

Його обовʼязки більш організаційні: з нуля запустити кухню, керувати процесами всередині колективу та, звісно ж, розробити унікальне меню. До цього Олександр підходить максимально творчо і детально.

«У меню — зрозуміла кожному їжа, але обіграна незвичними, на перший погляд, смаками. Для прикладу, на сніданок пропонуємо гостям вівсяну кашу, але з додаванням чотирьох сирів. Це один зі шляхів навчити людей дивитися на типову страву під іншим кутом», — говорить в інтервʼю «Вечірньому Києву» шеф-кухар.

Втім, одного дня Олександрові прийшлося забути про гастрономічні експерименти та повернутися до звичайної гречки, «літніх» салатів та бульйонів. Його гості більше не приходили у шумні зали, а чекали на теплий бокс у лікарнях та окопах…

З ВІЙСЬККОМАТУ ДО ВОЛОНТЕРСЬКОЇ СПРАВИ

Ранок 24 лютого Олександр, як і більшість українців, зустрів вдома, під звуки вибухів.

«Спросоння не зрозумів, що відбувається. Але, прогорнувши стрічку новин, стало ясно: війна. Впадати в паніку не було часу. Навпаки — розмірковував, як найшвидше адаптуватись до нових реалій», — згадує Олександр.

Спочатку шеф-кухар поїхав не до ресторану, а до військкомату. Втім, Олександра, в якого не було армійських спогадів та воєнної підготовки, з таким же азартом відправили додому.

«Тоді одразу виникла думка про волонтерство. Якщо не можу зараз бути на військовому фронті, то маю бути на кулінарному. Годувати людей — ось моя місія і зараз вона, як ніколи важлива!» — каже Олександр Ковриженко.

Через кілька днів з початку війни, чоловік приєднався до команди шеф-кухаря Юрія Нікітюка, з яким раніше працював. А пізніше Олександру запропонували очолити волонтерську кухню.

«Я ні хвилини не сумнівався та одразу погодився. Відтак, кухня під брендом української ресторанної асоціації „Смачна Варта“ почала активну роботу на цій війні», — продовжує шеф-кухар.

КОЖЕН ДЕНЬ ВІЙНИ ВІДКЛАДАЄТЬСЯ У ПАМʼЯТІ

У нових реаліях ⁣обовʼязки Олександра залишились тими ж — організація всіх процесів кухні, контроль логістики та якості продуктів.

За кухонними столами, як бджілки у вулику, працюють 35-40 людей. За день їм вдається приготувати сім тисяч порцій різноманітних страв. Така велика кількість свідчить про те, що багато українців зараз потребують теплого доступного обіду та мінімального піклування про них.

Щодня на кухні волонтерить близько 40 людей. Фото: Даша Гришина
За день волонтерам вдається приготувати сім тисяч порцій різноманітних страв. Фото: Даша Гришина

У щоденному меню завжди є місце вітамінам. У великих коробках до ресторану привозять свіжі овочі та фрукти.

Розфасовану по боксах та міцно замотану харчовою плівкою їжу, утрамбовують в машини та везуть до лікарень і до квартир багатодітних родин, пенсіонерів.

«Важливо, щоб навіть в такий складний час людям було смачно. Хоч ми готуємо просту, ситну їжу, але в кожну порцію вкладаємо любов та частинку свого серця. ⁣⁣Голод — страшна річ, і жодна людина не повинна відчути це…» ⁣- додає Олександр.

У меню — знайомі смачні страви. Фото: Даша Гришина
Розфасовану по боксах їжу везуть до лікарень і до квартир багатодітних родин, пенсіонерів. Фото: Даша Гришина

Після розвезення їжі, волонтери діляться історіями про дітей та пенсіонерів, в гості до яких вони заїжджали на хвилинку. Багато з них залишилися без даху, живуть у рідних чи в гуртожитках. Кожна історія — це окремий біль, який стимулює надалі обʼєднуватися та разом протистояти ворогові.

«Кожен день назавжди відкладеться у моїй пам‘яті. Зараз кожен день став робочим буднем. Життя кардинально змінилось і немає часу на вихідні…» — зізнається столичний шеф-кухар.

ПРО МАЙБУТНЄ РЕСТОРАНІВ

Наприкінці нашої розмови Олександр Ковриженко ділиться, як бачить ресторанний бізнес після перемоги.

«Життя вже змінилось у всіх. Похід в ресторан для українців надалі, вважаю, стане більше святковим виходом, аніж буденністю. Тому люди прагнутимуть, щоб кожен такий вихід згадувався з радістю і теплом. І ймовірно, будуть ходити в ті заклади, які несуть правильні цінності, та які у час війни показували себе з хорошої сторони. Тому гості точно не оминатимуть пороги ресторанів, де працюють кухарі «Смачної Варти», — усміхнено резюмує Олександр Ковриженко.

Частина команди волонтерів «Смачної Варти». Фото: Даша Гришина

Раніше журналісти «Вечірнього Києва» розповідали про інших учасників «Смачної Варти». Серед них: відомий український ресторатор Максим Храмов та тендітна шеф-кухарка популярного ресторану Києва — Катерина Ткачук.

Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»