Як полярники готують український борщ в Антарктиді

Секретом приготування «антарктичного борщу» поділилися учасники експедиції станції «Академік Вернадський».
Днями український борщ увійшов до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.
«Коли 27-ма експедиція дізналася про рішення ЮНЕСКО, то дуже зраділа і вже знала, що цими вихідними в неї буде на обід», — жартують на станції.

Секретами приготування «антарктичного борщу» поділився кухар 27-ї УАЕ Олег Курус.
Олег бере білу квасолю і перед приготуванням замочує її на ніч. Квасолевий «бульйон» завжди варить окремо й додає його до борщу, коли той уже майже готовий.
Буряк для борщу, а також болгарський перець неодмінно запікаються.
На думку кухаря, в борщі обов’язково має бути кислинка. Для цього він додає яблучний оцет, але можна використати і лимонний сік чи кисле яблуко.
Незамінний інгредієнт антарктичного борщу — копчена підчеревина! Причому на станції Олег її готує сам.
До борщу подає свіжоспечені пампушки, сало та сметану До речі, готової сметани на «Вернадському» немає, але кухар дуже смачно готує її з сухого молока, води та молочнокислих бактерій.
Загалом на станції є понад 30 рецептів борщу, але в Антарктиді не всі їх можливо реалізувати. Проте Олег щотижня готує зимівникам рідну українську страву, щоразу намагаючись її урізноманітнити. Приміром, нещодавно борщ був з фрикадельками.
До слова, раніше Євген Клопотенко розповів, коли у Києві з’явиться новий пам’ятник.
Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»