У Києві зафіксовані випадки ботулізму

Консервовані продукти можуть бути причиною отруєння. Ілюстрація з відкритих джерел
Консервовані продукти можуть бути причиною отруєння. Ілюстрація з відкритих джерел

Влада столиці повідомляє, що з початком теплого сезону збільшується кількість звернень містян до лікарів з симптомами харчових отруєнь.

Також у Києві фіксують непоодинокі випадки захворювання на ботулізм. У лікарні наразі перебуває два пацієнти з цією тяжкою хворобою.

«Це дуже небезпечна хвороба! На сьогодні у в одному зі столичних лікарняних закладів перебувають два пацієнти з таким діагнозом, їх стан досить складний. Тому дотримуйтеся правил приготування їжі, не вживайте її зіпсованою та не купуйте у сумнівних продавців. Ці правила збережуть вам здоров’я та інколи й життя», — наголосив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Ботулізм супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Причиною захворювання найчастіше стає вживання продуктів домашнього консервування: м’яса, риби, інколи — овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті чи термічно оброблені. Та найчастіше причиною ботулізму стає вживання продуктів в’ялених чи копчених у домашніх умовах.

За словами Миколи Поворозника, люди часто нехтують першими симптомами і втрачений час, на жаль, стає причиною невідворотних наслідків.

Серед первинних симптомів ботулізму: спрага, сухість слизових болонок, відчуття «грудки» в горлі. Згодом додається сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла.

«Вечірній Київ» повідомив, що у столиці відновив роботу Київський міський центр реабілітації дітей з інвалідністю.

Катерина НОВОСВІТНЯ, «Вечірній Київ»