Різдвяний узвар: оригінальні та смачні рецепти корисного напою

Різдвяний узвар: оригінальні та смачні рецепти корисного напою. Фото: з відкритих джерел
Різдвяний узвар: оригінальні та смачні рецепти корисного напою. Фото: з відкритих джерел

Узвар — головний напій на різдвяному столі.

Складно уявити різдвяний стіл без узвару. Традиційно його готують на Святвечір — 6 січня, і на наступний день — 7 січня. Загалом, узвар — насичений компот із сухофруктів. Він несе в собі таке ж символічне значення, що і кутя — вічне життя і переродження.

Від звичайного компоту відрізняється тим, що його заварюють. Тобто фрукти заливають окропом і дають їм трохи настоятися. Завдяки цьому напій виходить не тільки насиченим, а й дуже корисним. Для того аби ви не обмежувались єдиним класичним рецептом узвару, журналісти «Вечірнього Києва» підготували для вас низку оригінальних рецептів.

РІЗДВЯНИЙ КИСІЛЬ

Кисіль на Святвечір

Інгредієнти:

  • Сухофрукти — 500 г.
  • Цукор — 3 ст.л.
  • Крохмаль — 2 ст.л.
  • Вода — 1 л.

Спосіб приготування:

Найкраще для такого узвару підходять сушені груші, яблука, чорнослив, родзинки і вишня. Сухофрукти промити і залити холодною водою. Додати цукор і варити узвар на дуже повільному вогні, поки фрукти і ягоди не стануть м’якими. Крохмаль розвести водою, влити в гарячий узвар, довести до кипіння. Проварити 5 хвилин та дати настоятися.

СТАРОВИННИЙ РЕЦЕПТ УЗВАРУ

Старовинний узвар

Інгредієнти:

  • Сушені яблука — 100 г.
  • Сушені груші — 100 г.
  • Чорнослив — 100 г.
  • Ізюм — 50 г.
  • Цукор або мед за смаком.

Спосіб приготування:

Промити сухофрукти два-три рази теплою водою. Залити гарячою водою сухі груші, накрити кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 10 хвилин додати сухі яблука. Ще через 10 хвилин додати чорнослив, а через 5 хвилин — родзинки. Коли всі сухофрукти будуть готові, доведіть узвар до кипіння, зніміть з вогню і заправте медом і цукром за смаком. Поставте готовий узвар в холодне місце і дайте напою настоятися.

НАЙСМАЧНІШИЙ КОМПОТ ІЗ СУХОФРУКТІВ З АПЕЛЬСИНОМ ТА КОРИЦЕЮ

Узвар з апельсинами

Всім відомо, що сухофрукти — це джерело вітамінів і мікроелементів. Саме тому багато хто вважає, що компот із сухофруктів дуже корисний. А якщо, додати трохи цитрусових та корицю — то стане він ще смачнішим і кориснішим.

Інгредієнти

  • Сухофрукти — 200 г.
  • Вода — 1500 мл.
  • Цукор — 120 г.
  • Апельсини — 1 шт.
  • Лимонний сік — 1 ст. л.
  • Кориця — 1 шт.

Спосіб приготування

Сухофрукти промити, обдати окропом, потім залити теплою водою і залишити на 40-50 хвилин.

З апельсина вичавити сік, шкірку з половини апельсина порізати соломкою.

Закип’ятити воду, розчинити в ній цукор, засипати підготовлені сухофрукти та варити 10 хвилин з моменту закипання.

Потім додати жменю чорносливу.

Готувати ще 5 хвилин, додати апельсиновий сік, лимонний сік, 1 паличку кориці для надання аромату, залишити на вогні ще 1 хвилину та вимкнути.

Після того, як напій настоявся, можна процідити, але це за бажанням.

УЗВАР З ЯБЛУК ТА ЖУРАВЛИНИ

Узвар з яблук та журавлини

Інгредієнти

  • Журавлина — 3/4 склянки
  • Цукор — 1 склянка
  • Вода — 2-3 склянки
  • Яблука — 2 шт.

Спосіб приготування

Ягоди перебрати та промити, покласти в каструлю, видавити сік, залити водою, дати покипіти та процідити відвар.

Очищені яблука нарізати великими кубиками.

У проціджений журавлинний відвар покласти цукор, проварити, додати яблука та варити до готовності.

ЯБЛУЧНИЙ УЗВАР З МЕДОМ

Узвар з яблук та меду

Інгредієнти:

  • Сушені яблука — 200 г.
  • Мед -4 ст. л.
  • Вода — 1,5 л.

Спосіб приготування:

Вимити сушені яблука, покласти в каструлю. Закип’ятити воду і залити окропом яблука. Накрити кришкою і настояти протягом чотирьох годин. Настояний узвар процідити через дрібне сито або марлю, додати мед і перемішувати, поки мед повністю не розчиниться.

Раніше, журналісти «Вечірнього Києва» писали оригінальні рецепти куті від столичних кулінарів

Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»