Киянин випадково знайшов рідкісний гриб

Найчастіше про поодинокі знахідки гриба-синяка повідомляють з території Житомирщини та Карпат. Фото: Павло Бойко
Найчастіше про поодинокі знахідки гриба-синяка повідомляють з території Житомирщини та Карпат. Фото: Павло Бойко

У багатьох країнах світу знайдений гриб занесений до категорії «під загрозою зникнення».

В одній українській спілці грибників у Facebook нещодавно з’явився пост з нетиповим грибом, який у розрізі має насичений синій колір. Його знайшов киянин Павло Бойко у селі Залісся, що у Броварському районі. І вже вдома, розрізавши гриб, здивувався знахідці. У спілці грибників він опублікував світлини та звернувся по допомогу, аби дізнатись хоч якусь інформацію про гриб.

Журналістка «Вечірнього Києва» приєдналась пошуків та звернулась до Вероніки Джаган, кандидатки біологічних наук та доцентки кафедри біології рослин Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

По фото та кольору розрізу Вероніка Джаган впізнала, що це «гіропор синіючий», або як кажуть у народі — «гриб-синяк».

«Цей гриб належить до родини гіропорових порядку болетових або боровикових грибів та трапляється в природі рідко, отже потребує охорони. Вперше був описаний у Франції у 1788 році», — зазначила науковиця.

При термічній обробці гриб абсолютно їстівний

Цей вид зустрічається в Азії, Австралії, Європі та на сході Північної Америки, зростає на ґрунті, зазвичай у хвойних та мішаних лісах, часто під березою, з якою утворює мікоризу. Його унікальні відзнаки — жовтуватий колір плодового тіла, характерне насичене волошково-синє забарвлення та ніжка з порожнинами.

Зі слів кандидатки біологічних наук, реакція посиніння в гриба виникає в результаті окислення хімічної речовини, яка називається «гіроціаніном».

Вероніка Джаган також додає, що хоч іноді синій насичений колір лякає людей, але гриб вважається їстівним, а в деяких джерелах — умовно їстівний з добрими смаковими якостями.

Синій колір зникає після декількох хвилин обсмажування. Сплутати його з іншими трубчастими грибами практично неможливо», — повідомила співрозмовниця.

Фахівчиня розповідає, що гриб-синяк трапляється в природі рідко, отже потребує охорони. В багатьох країнах світу занесений до червоних списків.

Так, в Болгарії, Данії, Франції, Німеччині, Угорщині, Латвії, Нідерландах, Норвегії та Польщі гриб-синяк зазначений під категоріями Endangered («під загрозою зникнення»), Vulnerable («вразливий вид»), Rare («рідкісний») тощо.

Щодо нашої країни, то Вероніка Джаган каже, що зустріти такий гриб — рідкість, але його знаходили та реєстрували в багатьох регіонах України. Найчастіше про поодинокі знахідки гриба-синяка повідомляють з території Житомирщини та Карпат (Івано-Франківська область).

В Україні та зокрема у Києві триває сезон збирання лісових грибів. Тож, фахівці вкотре нагадують, що отруєння ними є одним із найважчих серед харчових розладів. Про те, як уникнути інтоксикації, читайте поради від спеціалістів Міністерства охорони здоров’я.

Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»