У столиці дозволили продавати на ярмарках молоко, сир, рибу, м’ясо

На ярмарках тільки продукція від виробника. Фото: Борис Корпусенко
На ярмарках тільки продукція від виробника. Фото: Борис Корпусенко

Із завершенням спекотних літніх днів на столичні ярмарки зможуть повернутися продукти від сільгоспвиробників, які швидко псуються. Заборона на їх продаж діяла з 26 червня.

Місто дозволило на ярмарках продаж продуктів із коротким терміном придатності. Молочну продукцію, рибу, м’ясо-ковбасні та кондитерські вироби з кремом тепер реалізовувати можна, але із суворим дотриманням санітарно-епідемічних вимог.

«Середньодобова температура знизилась, тож офіційна заборона на торгівлю продуктами з коротким терміном придатності, що діяла у період спеки, знята», — повідомив перший заступник голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Олексій Кулеба.

Ярмарки — сезонні й вихідного дня — діють в усіх десяти районах столиці. Сезонні проводять зазвичай за 73 адресами у будні, а 24 ярмарки — у вихідні дні. На них реалізують лише продовольчі продукти.

«Вечірній Київ» з’ясував, що відповідно до чинного законодавства, КМДА не може регулювати ціни на продовольчих ярмарках. Проте Департамент промисловості та розвитку підприємництва щотижня розробляє рекомендації щодо ціни на 20 видів найпопулярніших продуктів — картоплю, капусту, моркву, буряк, цибулю, м’ясо та птицю, молокопродукти, борошно-круп’яні вироби, які на 10-15% нижчі середніх по Києву, і доводить до фермерських господарств, виробників харчової, переробної промисловості та сільськогосподарської продукції, особистих підсобних господарств населення, які беруть участь у ярмарках.

Загалом щотижня на ярмарках присутні понад 2,5 тис. підприємців та фермерів, 80% з яких є безпосередніми виробниками продукції.

Нагадаємо. Цього тижня сезонні та ярмарки вихідного дня відбуваються по всьому місту.

Катерина НОВОСВІТНЯ, «Вечірній Київ»