На розлив, у пляшках чи з бювету: яка вода є кращою

Олена Сидоренко
Олена Сидоренко

Яку ліпше споживати воду, чи варто купувати її в магазині та як правильно зберігати, чи можна пити воду з-під крана? На ці та інші запитання в інтерв’ю «Вечірньому Києву» відповіла відома експертка з якості продуктів Олена Сидоренко.

Мешканка Дарниці Тамара Овчаренко постійно купує очищену воду на розлив.

«Біля нашого будинку є спеціальний магазинчик, де продають чисту воду — по 80 копійок за літр. Беремо її постійно. Ця вода, як розповідають продавці, пройшла дев’ять ступенів очищення. Мабуть, воно так і є, тому що після кип’ятіння від неї ніколи не буває осаду», — розповідає жінка.

А от Юля Корнієнко з Оболоні має домашній кулер і воду для своєї родини замовляє у компаній, які надають подібні послуги. Натомість її подруга Ірина очищує «акву» сама, за допомогою фільтра-глечика…

Ще чимало киян купують воду у пластикових пляшках. І звісно існує старий добрий спосіб — набрати води у бюветі, що поблизу свого будинку.

То яка вода є кращою? На це та інші запитання відповіла експертка з якості продуктів, професорка Київського національного торгово-економічного університету Олена Сидоренко.

— Пані Олено, яка вода є кращою — на розлив, у пляшках чи з бювету?

— Особисто я надаю перевагу бюветній воді. Адже вона надходить з підземних джерел, які знаходяться на великій глибині — від 100 метрів і більше. Але і тут є важливі правила споживання.

Зокрема, не можна бюветну воду набрати у пластикову тару і пити її упродовж кількох днів. Таку воду варто спожити протягом доби й зберігати у скляній тарі.

Бювети — дуже популярні серед киян. Фото: Борис Корпусенко

— Дехто вважає: в мегаполісі є чимало промислових підприємств, проходять лінії метро, отож вода з бювету не може бути чистою…

— Це залежить від того, коли була відкрита свердловина, які підприємства знаходяться неподалік. Також вода може забруднюватися під час проходження трубами водогону. Тому важливо, щоб бювет вчасно обслуговувався.

Біля кожного бюветного комплексу має бути табличка, де вказана інформація про стан води. Якщо немає такої інформації чи викликає сумнів запах або колір води, то її пити не варто.

Наразі перевірити стан води в бюветі в столиці також можна на сайті спеціального комунального підприємства Київводфонд. Там вказані результати аналізу води у кожному бюветі.

Перевірити якість води можна і самому, віднісши зразок до лабораторії. Такі дослідження, звичайно, коштують недешево — в межах тисячі гривень. Але можна віддати воду на дослідження за окремими показниками, тоді це буде дешевше.

Пластикову тару повторно використовувати не можна. Фото: з відкритих джерел

— На які показники потрібно звернути увагу?

— Найперше це — рН (водневий показник). Він має бути від 6,5 до 8,5. Цей показник вважається комплексним, якщо він не відповідатиме нормі, то інші параметри також матимуть відхилення.

Важливе значення має перманганатна окиснюваність, яка характеризує наявність у воді органічних та неорганічних речовин. Підвищена окиснюваність — ознака забрудненості води.

Також лабораторний аналіз покаже вміст заліза, марганцю, жорсткість.

— Чи потрібно воду з бювету кип’ятити або очищувати?

— Кип’ятіння чи очищення води домашніми фільтрами — це додатковий фактор безпеки. Але варто пам’ятати, що у таких випадках вона значно зменшує свою біологічну цінність. Тому, якщо вода в бюветі якісна, її краще споживати без обробки.

Вода з колодязів більше є технічною. Фото: з відкритих джерел

— Деякі кияни привозять воду з дачі, де беруть її з колодязів…

— От з колодязів пити воду не раджу. Там вона є більш технічною, оскільки переважно знаходиться на невеликій глибині. Моніторинг показує, що із застосуванням на полях гербіцидів, добрив, шкідливі речовини часто потрапляють у стічні води й забруднюють колодязі. Тому воду з колодязя обов’язково потрібно перевіряти.

— У Києві є дуже багато магазинчиків, де продають воду, яка, згідно із запевненнями виробників, проходить кілька ступенів очищення. Чи корисно пити таку воду?

— Така вода проходить очищення, але на виході вона стає знесоленою, тобто біологічно неактивною. Як показують дослідження, у ній нижче норми вміст кальцію, натрію і калію.

Занадто очищена вода не доставляє в організм необхідних речовин, тому це може викликати різні проблеми зі здоров’ям.

Більше, така вода сама поступово вимиватиме з організму поживні речовини. Тому щодня її вживати не можна. Безпечною вона стане лише після додаткової мінералізації.

Біологічно неактивну воду отримують і ті споживачі, які вдома встановили фільтри зворотного осмосу.

Вода у пляшках буває різною. Фото: з відкритих джерел

— Чимало людей купують воду й у пластикових пляшках. На етикетках є два маркування — оброблена вода і природна. У чому різниця?

— Якщо це — природна мінеральна вода, то вона розливається безпосередньо біля джерела і не піддається обробці. Це має бути безпечна вода (столова або з лікувальними властивостями) з оптимальним набором мікроелементів.

Оброблену воду можуть набирати з підземних джерел або навіть з водогону. Після доочищення вона фасується у тару. Така вода не має корисних властивостей, притаманних природній мінеральній воді.

— В якій тарі краще купувати воду?

— Найкраще для води це — скляна тара. І не кольорова, а прозора. У пластиковій тарі варто купувати воду, яка розлита не пізніше, ніж за 3 місяці.

ПЕТ-пляшки у жодному разі не можна використовувати повторно. Адже фталати (небезпечні канцерогени) та інші хімічні речовини з такої тари дуже легко переходять у воду.

Також не можна зберігати воду у пластикових пляшках на сонці. І якщо тара відкрита, то її вміст треба використати за 24-36 годин.

Вода з крана безпечна, але не корисна. Фото: з відкритих джерел

— Чи можна пити з крана? Деякі люди бояться це робити, щоб не підхопити якусь інфекцію…

— Вода з крана є безпечною, адже вона проходить знезараження. Для очищення її від хлору можна використовувати побутові глечики.

Але варто пам’ятати, що вода з крана не буде корисною, оскільки її біологічна цінність дуже низька.

— Дякую за розмову!

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»