160 страв: в Україні презентували нове шкільне меню

Нове шкільне меню. Фото: Міносвіти
Нове шкільне меню. Фото: Міносвіти

Міністерство освіти і науки презентувало план заходів із реформування шкільного меню харчування.

В розробці нового меню брали участь окрім Міносвіти: МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужба, Антимонопольний комітет, дієтологи та зовнішні експерти.

Презентоване 4-х тижневе меню складатиметься зі 160 страв, які варіюватимуться в залежності від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Усі меню розділено на сезони: літній, осінній та весняний.

Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Шкільні меню розроблено шеф-кухарем Євгеном Клопотенком спільно з командою проєкту CultFood спільно із дієтологами, технологами та фахівцями МОЗ. У МОН запевнили, що нове меню в школах стане набагато різноманітнішим.

Презентована обладнання для шкільних їдалень. Фото: МОН

«У меню шкільних їдалень з’являться традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції, буде збільшено кількість фруктів та м’яса в раціоні. До меню додаються покрокові рецепти та технічні картки, що значно полегшить роботу працівників шкільних їдалень», — розповів Євген Клопотенко.

Реформа системи харчування у школах стартувала у 2020 році, у школах оновили санітарний регламент, затвердили норми організації харчування школярів, розроблені рекомендації щодо закупівлі продуктів для їдалень. Окремо затверджено гігієнічні вимоги до виробництва продуктів для шкіл.

Міносвіти також за минулий рік покращували на місцях базу шкільного харчування. Для цього з держбюджету було виділено 400 млн грн субвенцій для шкіл, за які модернізували обладнання шкільних їдалень в 1809 закладах.

Нагадаємо, МОН також готує підготовку до запровадження у 5-9 класах шкіл реформи «Нова українська школа», яка передбачає зміну цілей та основних завдань освіти, зокрема базової загальної середньої освіти, відповідно до сучасної освітньої парадигми і світових тенденцій розвитку національних освітніх систем.

Михайло ЗАГОРОДНІЙ, «Вечірній Київ»