Ланч по-київськи: як правильно зібрати обід дитині у школу

Ланч по-київськи: як правильно зібрати обід дитині у школу

З початком нового навчального року батьки вже почали збирати дитині ланч-бокси до школи. Проте не завжди в якісні контейнери та з корисною їжею. Які ланч-бокси можуть бути небезпечними, як їх правильно обирати та яку їжу класти. Про це «Вечірньому Києву» розповіла фахівець у сфері якості і безпеки харчової продукції Олена Сидоренко.

Перше, на що треба звернути увагу, — це контейнери для їжі. На ринку асортимент ланч-боксів величезний. З яскравим забарвленням та різними малюнками чи написами. Проте недобросовісні виробники зловживають шкідливими фарбами і не тільки.

Насамперед небезпечний ланч-боксу «видає» запах. Контейнер не має мати різкий, виразний запах (фарби чи бензину). Якщо ваш контейнер такий — з нього небезпечно їсти будь-які страви.

Не менш важливим є і маркування, що він виготовлений із харчового пластика. Чудово, якщо контейнер можна мити в посудомийці. Це означає, що ланч-бокс не боїться окропу.

Ланч-бокс має бути не тільки якісним, а й зручним, тож перед купівлею перевірте чи зручна ручка контейнера та чи є в ньому кілька секцій.

Як готувати корисні, смачні та поживні перекуси для вашого школярика:

• Бутерброд має бути виключно з цільнозернового хліба. Масло має бути обов’язковим, оскільки це молочний жир, який позитивно впливає на мозкову діяльність. Замість ковбаси — запечене м’ясо (курка, індичка) або твердий сир.

— Будьте уважні, щоб у маслі не було рослинного жиру. Оскільки це погано впливає на серцево-судинну систему, провокує цукровий діабет II типу, ожиріння, онкологічні захворювання, хвороби печінки, нервової системи та ін., — зазначає фахівець у сфері якості і безпечності харчової продукції Олена Сидоренко.

• Натуральний, поживний і швидкий варіант перекусу — сезонні фрукти та овочі: яблуко, груша, помідори, огірки, солодкий перець, морква.

• Не забувайте і про сухофрукти (чорнослив, курага, родзинки, інжир та ін.) будуть чудовою заміною цукерок. Жменя горіхів (мигдаль, волоські горіхи та фундук) теж не буде зайвою. Проте намагайтесь уникати смажених горіхів.

• Домашнє печиво, виготовлене без додавання розпушувача та маргарину.

Чого точно не має бути в ланч-боксі школяра:

  • магазинного печива;
  • цукерок;
  • соків та газованих напоїв;
  • кексів;
  • вафель;
  • чипсів;
  • сосисок;
  • ковбаси;
  • котлет.

Головні вимоги до шкільного перекусу:

• Поживність.

• Зручність. Нічого не має текти, бруднити руки чи кришитися.

• Апетитний зовнішній вигляд.

Вікторія Гребінь