Сублімовані супи — їжа майбутнього

Сублімована їжа — це чудовий вибір для походів у гори. Фото з відкритих джерел
Сублімована їжа — це чудовий вибір для походів у гори. Фото з відкритих джерел

Сублімовані супи — справжня їжа майбутнього, ідеальний варіант швидкої їжі для туристів, спортсменів та мандрівників, як обрати сублімовані страви.

Швидкість у всьому — прийнятті рішень, реакції на події, роботі, прийманні їжі — норма життя сучасної людини. Тож кожен шукає свої шляхи отримати необхідну кількість поживних речовин, бездоганних смаків та рецептури з родзинкою. Люди, що займають активну життєву позицію, жадають брати від життя все, подорожувати, займатися спортом, вчитися та розвиватися, обирають для себе сучасний формат харчування — сублімовані супи.

А українські прогресивні бренди, орієнтовані на майбутнє, прагнуть запропонувати широкий асортимент готових страв швидкого приготування. Яскравий приклад — їжа, виготовлена з використанням технології сублімації від бренду ЇDLO.

Сублімовані готові супи — що це?

Готові супи, при приготуванні яких використовується сублімація — популярні продукти серед туристів, мандрівників, рибалок, спортсменів, студентів та офісного персоналу, що зазвичай має обмаль часу на повноцінний обід. Під сублімацією мається на увазі процес вакуумної сушки інгредієнтів страви, під час якої продукт підлягає шоковому заморожуванні та випаренню рідини під низьким тиском.

Завдяки цьому сублімований суп має одразу кілька переваг:

  • Швидкість приготування. Щоб приготувати смачну та ароматну першу страву, достатньо залити готову суху суміш окропом та витримати кілька хвилин. Ідеальний варіант для пікніка або подорожі.
  • Зберігання харчової цінності, вітамінів, мікро та макроелементів (до 97%). При виробництві сублімованих страв не додаються консерванти, стабілізатори та підсилювачі смаку, тож склад залишається максимально природним.
  • Компактність та довгий термін зберігання. Сублімати займають мінімум місця та не потребують низьких температур для зберігання. Це зручно вдома, на роботі, на відпочинку та у подорожах.
  • Різноманіття смаків. Сучасний користувач досить вимогливий. Тож, щоб зацікавити й утримати покупців, виробники субліматів пропонують безліч варіантів страв. Наприклад, якщо потрібно сухі супи купити, ви зможете знайти як традиційні, так й екзотичні страви, від класичного борщу до грузинського харчо або італійського гаспачо.

Для кого створені сублімовані супи

На початку ери субліматів зусилля виробників у першу чергу були спрямовані на туристів та мандрівників. Але смакові якості та зручність використання зробили страви популярними серед наступних категорій користувачів:

  • Співробітники офісів.
  • Спортсмени.
  • Люди, що слідкують за вагою.
  • Люди, що часто подорожують.
  • Поціновувачі активного відпочинку.
  • Сімʼї з дітьми, особливо на відпочинку або в подорожах.
  • Студенти.

Міф про сублімати

Перші зразки їжі швидкого приготування, що з’явилися на полицях магазинів на початку 2000-х сформували відповідне ставлення користувачів. Більшість людей і сьогодні вважає, що супи у пакетах — то суто хімічні домішки.

Однак сучасні технології спростовують ці побоювання. Адже при виготовленні використовуються тільки натуральні продукти, смак, аромат та поживна цінність яких повністю зберігаються.

Сублімовані супи, як екологічне рішення

Говорячи про переваги сублімованої їжі не можна не сказати про екологічну складову. Адже ці продукти не тільки забезпечують зручність та користь харчування, а й демонструють відповідальне ставлення до виробництва та споживання.

Основні переваги сублімованих супів в екологічному контексті:

  • Зменшення харчових відходів. Кожен крок у бік зниження обсягу органічного сміття має велике значення. Згідно зі статистикою ООН, кожен рік на сміттєзвалища відправляється більш ніж 30% продуктів харчування, що при розкладанні виробляють від 8 до 10 відсотків обсягу парникових газів.
  • Мінімізація споживання енергоресурсів. Сублімація потребує менше води та електроенергії у порівнянні зі стандартними засобами приготування їжі.
  • Компактність пакування. Окрім того, виробники субліматів часто інвестують у створення біорозкладної та переробленої тари.
  • Економія місця при транспортуванні та зберіганні продукції. Як результат, зменшується кількість рейсів для доставлення та знижується обсяг відпрацьованих газів від транспортних засобів.

Як обрати сублімовані супи?

Обираючи сублімовані страви, перше, на що варто звернути увагу — репутація виробника та його готовність слідувати сучасним трендам. Окрім того, при виборі страв слід враховувати якість та набір компонентів.

У складі сублімованих супів присутні:

  • Овочі. Морква, цибуля, часник, броколі, перець тощо, що пройшли сушку інфрачервоним методом.
  • Зернові та крупи. Відновлюють текстуру під дією окропу, забезпечують збалансований склад страви коштом повільних вуглеводів.
  • Джерело білка. Сублімована яловичина, свинина, курятина або індичка. Для прихильників вегетаріанства виробники пропонують страви з рослинним білком, що забезпечують повноцінний раціон (сочевиця, нут, квасоля, печериці тощо).
  • Спеції та трави: перець, шафран, петрушка, кріп, кінза, мускатний горіх тощо.

Також варто приділити увагу якості та ергономічності пакування, адже частіше за все користувачі не мають доступу до традиційного посуду. Тож пакет має виконувати функцію зручної тарілки, яка за необхідністю герметично закривається до наступного прийому їжі.

Леонід РУДЕНКО