Вікторія Бабич-Вепрєва
Провідний менеджер з маркетингу КП «Володимирський ринок»
Сторінка автора у Facebook:

Різдвяний бранч по-українськи: історія виникнення гастрономічної традиції

Гастрономічний термін бранч з’явився в кінці  ХІХ століття завдяки відомому англійському письменнику Льюісу Керролу.

З 1855 по 1881 роки автор книги «Аліса в Країні Чудес» викладав математику в Оксфорді та помітив, що студентам та викладачам для ефективної співпраці потрібно спілкування в неформальній атмосфері. 

Він вважав, що саме за смачною їжею розмова  йде більш невимушено та розслаблено. Льюїс Керрол як відомий фантазер, об'єднавши слова «сніданок» (breakfast) та «обід» (lunch), відправив листа ректору Оксфордського університету з проханням додати в розпорядок дня новий пункт – перерву на brunch. Ректор схвалив пропозицію, і незабаром бранч став новою традицією Оксфорду. 

Викладачі та студенти збиралися разом, щоб поспілкуватися, обговорити важливі теми за смачною їжею та напоями. Поступово гастрономічна традиція поширилася на інші навчальні заклади Британії. А їх випускники впровадили бранч у популярні на той час клуби для джентльменів. 

Але не тільки студентам та викладачам він прийшовся до смаку. Бранч як недільна традиція поширився серед парафіян Британії. Він став альтернативою дуже ранньому недільному сніданку перед відвідуванням церкви: з ним можна було поспати якомога довше і спокійно поїсти після служби. Віряни від раннього ранку відправлялися до церкви всією сім'єю, а потім на бранч до улюбленого місця, де можливо було смачно перекусити та поспілкуватися.

Різдвяний бранч в українських ресторанах

Саме в тому контексті з’явився Різдвяний бранч – коли після різдвяного богослужіння віряни збиралися разом, приймали трапезу та вітали одне одного з Різдвом.

Але яка англійська традиція стала популярною в Європі? У 1896 році почалася золота лихоманка, тисячі англійців вирушили в Америку і, крім особистих речей, перевезли туди свої гастрономічні традиції. Бранч швидко став популярним у Штатах. Це було далеко не остання подорож бранча по світу. 

1 серпня 1914 розпочалася Перша світова війна, і вже англійські солдати, самі того не підозрюючи, поширили ідею бранча по всій Європі. 

За задумом Льюіса Керола бранч поєднує легкий сніданок та обід, тому він має бути поживним. 

Англійський бранч складається з вівсянки, паштету та холодного м'яса, булочки-сконі, мармеладу та тостів. До нього може входити яєчня-глазунья, сосиски або бекон, обсмажені гриби та томати, тости та квасоля в томатному соусі.

Ставши світовою традицією бранч змінив свій склад. Все тому, що країни, які перехопили традицію, мають власні традиції та культуру. Ресторани вносять власні корективи та роблять меню бранча унікальним та креативним.

Саме зараз триває неділя різдвяного бранча в Києві. У місцевих ресторанах в складі бранча ви можете знайти авторську кутю чи традиційні святкові салати. 

Київські шеф-кухарі порадують стародавніми рецептами риби та м’яса, легкими закусками з овочами, різноманітними паштетами, блюдами з морепродуктами.

Недільний бранч можливо приготувати дома. Пропонуємо склад різдвяного бранча, від шеф-кухаря ресторану «Глек», яким можливо побалувати близьких та друзів у наступні вихідні до кінця різдвяних свят, що триватимуть до 19 січня.

У його склад входить різдвяна кутя, шинка з овочами, салат Олів’є та келих ігристого. 

Рецепт Олів'є з червоною рибою та ікрою

Олів'є з червоною рибою та ікрою

Інгредієнти:

  1. картопля 4 шт.
  2. морква 2 шт.
  3. перепелині яйця 10 шт.
  4. червона слабосолона риба 100 г
  5. свіжі огірки (невеликого розміру) 3-4 шт.
  6. червона ікра 1-2 ст. л.
  7. консервований горошок 200 г
  8. майонез 150-200 гр.
  9. листя салату, руколи для прикраси

Приготування:

Відварити картоплю, моркву, яйця. Моркву, картоплю, рибу порізати кубиками, яйця – половинками. Змішати всі складники, крім ікри та листя салату. Добре перемішати, викласти в посудину та прикрасити ікрою і листям салату.

Смачних свят!