Синдром короткого кишківника — як жити після операції

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Трапляються ситуації, коли через розвиток певного патологічного процесу тонкий кишківник людини не може повною мірою виконувати свої функції.

Тоді, щоб зберегти хоч якусь його функціональну здатність, лікарі видаляють частину тонкої кишки та формують анастомоз між її залишком та іншими структурами ШКТ. При цьому площа слизової, завдяки якій раніше реалізовувалося всмоктування, значно зменшується, що призводить до певних диспепсичних порушень. У період адаптації організму до нової протяжності кишківника може розвиватися синдром короткої кишки.

Це комплекс симптомів, які свідчать про значну диспепсію — метеоризм, біль у животі, відсутність сформованого стулу, зниження ваги. Щоб позбутися цієї симптоматики, слід допомогти травній системі адаптуватися до нових умов. Для цього застосовується дієта з певними обмеженнями та режимом харчування, а також введення деяких препаратів. Наприклад, лікарі радять приймати Панкреатин, щоб нормалізувати процеси травлення завдяки екзогенному введенню ферментів.

Як налагодити режим харчування

Щоб поліпшити процес травлення, необхідно дотримуватися деяких рекомендацій:

  1. Їжа має надходити невеликими порціями. Такий обсяг їжі кишківник зможе встигати перетравлювати. Щоб не відчувати проблем із перетравленням, розділіть денну порцію на 6–8 приймань їжі.
  2. Пережовуйте їжу так ретельно, як зможете. Гарно подрібнена їжа краще засвоюється організмом, її легше перетравити.
  3. Не запивайте їжу. Рідина значно прискорює пасаж харчової грудки, що призведе до його виведення транзитом без повноцінного перетравлення.
  4. Приймайте додаткові комплекси, які вам пропише лікар. Щоб підтримати організм у період адаптації, вам можуть знадобитися вітаміни, мінерали чи біологічно-активні добавки. Але не намагайтеся призначити їх собі самостійно.

Індивідуальні рекомендації, які стосуються саме вашого стану, після операції надасть лікар. Якщо ретельно виконувати їх, можна значно прискорити адаптацію й надалі повернутися майже до звичного життя.

Яку їжу слід вживати

Щоб їжа краще засвоювалася та принесла найбільше користі організму, вона має відповідати деяким критеріям:

  1. у ній має міститися достатня кількість білків (м’ясо, риба, бобові та яйця);
  2. віддавайте перевагу складним вуглеводам — білому хлібу, рису, макаронам;
  3. зменште кількість жирів;
  4. намагайтеся не вживати їжу з високим вмістом цукру.

Також пам’ятайте про необхідність вживати достатню кількість рідини, однак витримуйте годинний інтервал до та після їди, коли завершиться основний процес перетравлення. Це допоможе уникнути транзитного виведення її з організму до того, як відбудеться всмоктування.

Увага, самолікування може бути шкідливе для вашого здоров’я!

Леонід РУДЕНКО