Хворий у реанімації: на Київщині вже другий випадок ботулізму за травень

З початком теплого сезону збільшується кількість звернень до лікарів з симптомами харчових отруєнь.
У Броварському районі Київської області зареєстрований другий випадок ботулізму за травень.
Про це повідомила Броварська районна філія ДУ «Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
«Другий випадок ботулізму зареєстрований в травні 2024 в Броварському районі, повʼязаний з вживанням зараженої ботулотоксином в’яленої риби (таранки), придбаної через інтернет. Наразі хворий перебуває в реанімаційному відділенні у важкому стані», — йдеться в повідомленні.
За даними медиків, протягом минулого місяця в Україні зафіксовано вже 12 випадків з підозрою на ботулізм.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертельно. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum у м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених у домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах із м’яса (ковбаси, шинки) тощо домашнього приготування. Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані вялені/копчені продукти або недостатньо термічно оброблені консервовані продукти саме домашнього консервування, в’ялення, соління з м’яса, риби, овочів, грибів.
Симптоми ботулізму:
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми: нудота, блювання, запаморочення, сильно виражена сухість у роті, труднощі з ковтанням, м’язова слабкість — важко рухатися, говорити, дихати; зір — нечіткий або виражене двоїння предметів перед очима. Ботулінічний токсин, потрапляючи в організм людини, порушує роботу нервових клітин та блокує сигнал до скорочення м’язів. Що більше токсину було в їжі, тим інтенсивнішими є симптоми. У разі повного паралічу дихання людина може померти.
Як уберегти себе від хвороби
Щоб запобігти ботулізму, слід категорично відмовитися від вживання в’яленої риби, консервованих домашніх м’ясних консерв та грибів. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки.
Також читайте: «Любиш — вакцинуй»: у столиці нагадали про важливість щеплень.
Сніжана БОЖОК, «Вечірній Київ»