Кримськотатарська кава та танок, каша з Вінничини та затірка з Донеччини — нові елементи нематеріальної спадщини України

Вінничанки готують кашу «Зозуля». Фото: МКІП
Вінничанки готують кашу «Зозуля». Фото: МКІП

Міністерство культури та інформаційної політики доповнило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України чотирма новими позиціями.

Перелік доповнено такими елементами: традиції приготування та споживання каші «Зозулі» на Вінничині; традиція приготування затірки в селі Крива Лука Донецької області; кавова традиція кримських татар; традиційний танець кримських татар «Агір ава ве Кайтарма».

Кримськотатарська кава за особливим рецептом.

Справжня кримськотатарська кава мелеться вручну в мідних млинах до однорідної дрібної пудри. Заварюється на повільному вогні у мідній джезві. Подається в маленьких філіжанках з колотим невеликими квадратиками домашнім цукром.

А кашу «Зозуля» на Поділлі готують понад 100 років. Вона пшоняна, з додаванням молока, масла, цукру та маку. Особливо смакує, коли готується у печі.

Тепер громади мають вжити заходів щодо врахування рекомендацій і пропозицій Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Мінкультури щодо забезпечення охорони елементів нематеріальної культурної спадщини.

У переліку нематеріальної культурної спадщини України з’явилися нові обряди, рукоділля та ремесла.

Бджільництво з Луганщини, гуцульська техніка дереворізьблення, святкування Маланки з Франківщини, прикраси з бісеру з Прикарпаття та традиційна вишивка з Гадяча.

Нещодавно Міністерство культури та інформаційної політики України додало до списку об’єктів 5 нових елементів.

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»