Пів тонни сиру: у Києві напекли понад 6 тисяч налисників для бійців. ВІДЕО

На млинці пішло 1000 яєць, 300 літрів молока і пів тонни сиру. Фото: Олександр Галух
На млинці пішло 1000 яєць, 300 літрів молока і пів тонни сиру. Фото: Олександр Галух

Унікальний кулінарний забіг пройшов минулими вихідними на ринку «Столичний».

У професійній кухні-студії GastroHab зібралися понад 20 небайдужих дівчат, щоб за два дні напекти шість тисяч млинців із сиром і маком для українських воїнів на передовій. Організували захід відома блогерка, екссуддя шоу «МастерШеф» Тетяна Літвінова та авторка програм і гастро-вечорів Тетяна Захарченко.

Для приготування шести тисяч налисників українські виробники передали найякісніші продукти: пів тони сиру, 300 літрів молока, 1000 яєць, 30 літрів олії з Полтавщини, 20 кілограмів макової начинки, 15 кілограмів цукрової пудри, 30 літрів вершків тощо. А італійські партнери надали 50 кілограмів борошна.

Як з’ясувалося, продуктів, переданих спонсорами, виявилося замало для приготування шести тисяч налисників. Допомогли небайдужі люди, які перерахували дівчатам гроші, щоб вони докупили необхідні інгредієнти.

Тетяна Зосімова
Налисники упакували в зручні алюмінієві контейнери

«Млинці заморозимо, а вже наші перевірені волонтери відвезуть бійцям, що воюють на Сході. Ми не можемо робити зброю, але вміємо готувати. Тож хочемо підтримати наших воїнів, порадувати і нагадати, що ми їх любимо та з нетерпінням чекаємо вдома», — розповіла «Вечірньому Києву» Літвінова.

Кулінарна блогерка зізналася, що спочатку просто хотіла зустрітися зі своїми підписниками, але подумала, «чого просто сидіти базікати», коли можна зробити добру справу. Ініціативу підтримали чимало спонсорів.

Тетяна Захарченко
Тетяна Літвінова та Руслан Кривоніс

А Тетяна Захарченко розповіла, що до «млинцевого бою» готувалися майже місяць. Але головна мета — не встановити рекорд, а смачно приготувати якомога більше налисників і швидко доставити їх на передову.

«Ми вже не перший раз готуємо солоденьке для наших Героїв. Минулого разу, коли відправили налисники хлопцям на передову, їм дуже сподобалось. Вони щиро нам дякували та просили ще. Разом із налисниками ми передаємо воїнам частинку домашнього тепла, щоб вони були сильнішими, веселішими та якнайшвидше поверталися додому з Перемогою», — сказала «Вечірньому Києву» Захарченко.

Млинці заморозять і відправлять на передову
Налисники пекли всі вихідні

А чому вирішили напекти саме шість тисяч млинців, то як пояснила Літвінова, вона просто помножила свій рецепт на 20 млинців на 300, бо «Бог любить Трійцю». Кожну тисячу налисників, запакованих у контейнери з харчової фольги, дівчата вітали гучними оплесками та дзвінким сміхом. Загалом, за два дні їм вдалося напекти 6471 млинець.

Серед ентузіасток, що долучилися до кулінарного забігу, можна було побачити й відому київську майстриню, матір трьох дітей Тетяну Зосімову.

«Такі спільні марафони окриляють, тож ми з задоволенням і натхненням працюємо, як ті бджілки. Печемо неймовірну кількість млинців з душею, теплом і любов’ю, щоб дати наснаги нашим воїнам. Усе заради однієї мети — Україна має бути вільною», — каже Зосімова.

Своєю чергою засновник благодійного фонду «За справжню Україну» Руслан Кривоніс, який також відгукнувся на прохання допомогти в організації «млинцевого бою», запевнив, що налисники обов’язково доїдуть до бійців на передовій.

«Їх розвезуть по різних батальйонах. Солдат, який постійно ризикує життям має відчувати, що у нього є частинка дому. А цей млинець і є частинкою домашнього тепла та затишку», — сказав Руслан.

Кулінарний забіг тривав два дні. Відео: Олександр Галух

Нещодавно мер Києва Віталій Кличко привіз військовим, що воюють під Бахмутом, дрони та системи РЕБ.

Олександр ГАЛУХ, «Вечірній Київ»