Чоловік з’їв консерву зі столичного магазину та опинився в лікарні

Підозрілі рибні консерви вилучили з продажу. Фото ілюстративне з відкритих джерел
Підозрілі рибні консерви вилучили з продажу. Фото ілюстративне з відкритих джерел

На Київщині зафіксували випадок ботулізму, пов’язаний, ймовірно, із вживанням рибних консервів.

Чоловіку стало зле після вживання «тунця у власному соку». Консерву він придбав у магазині однієї з торгівельних мереж столиці. Про це повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Києві.

Гостре інфекційне захворювання — ботулізм виявили у жителя Фастівського району. У зв’язку з отруєнням ботулінічним токсином фахівці Держпродспоживслужби почали позапланові перевірки операторів ринку, які торгують цими рибними консервами. У продавців візьмуть зразки товару для лабораторного дослідження.

Про результати експертизи обіцяють повідомити згодом. А поки що підозрілі рибні консерви вилучили з продажу.

До речі, потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса — ковбаси, шинки тощо. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас хвороба може проявитись уже через дві години або пізніше — через чотири доби та більше.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Потім з’являється порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму. Хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів.

Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Медики закликають негайно звертатися до лікаря за найменшої підозри на ботулізм. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Влітку 2022 року випадок ботулізму зафіксували у Дарницькому районі Києва. Жінка захворіла, з’ївши в’ялену рибу, яку купила в магазині.

Олександр ГАЛУХ, «Вечірній Київ»