Торт у вигляді Оперного театру та Байрактара: киянка створює дивовижні десерти. ФОТО і ВІДЕО
Майстриня створює неймовірні кондитерські вироби, які роз’їжджаються по всій Україні.
Анні Білаш — 26. Вона живе та працює кондитером у Києві. Її торти у тіктоці набирають мільйони переглядів, це й не дивно, адже дівчина створює їх з ефектом «вау». Наприклад, у вигляді Оперного театру чи Байрактару; у вигляді сумки «Dior» або велетенського гамбургера тощо.
За словами Анни, вона любить креативні замовлення, тому залюбки береться за торти різної складності. Власне, про це журналістка «Вечірнього Києва» і поговорила з молодою кондитеркою.
ВІД ТЕРТОГО ПИРОГА ТА ШТРУДЕЛЯ ДО ВИШУКАНИХ ТОРТІВ ЗА ДЕСЯТКИ ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ
Змалку Анні подобалось допомагати мамі та бабусі на кухні, вона замішувала тісто для тертого пирога та прикрашала ягодами штрудель. З роками дівчина вирішила йти вчитись на технолога харчової промисловості. Там в неї зʼявилась перша практика як кондитера, під час якої Анна зрозуміла, що хоче займатись цим.
«Пізніше в мене зʼявилась перша робота як кондитера у дитячому розважальному центрі. Готувала та збирала торти, робила фігурки з мастики й шоколаду. Практикувала різні техніки та креативила. Власне, відтоді почали зʼявлятись мої перші клієнти. Також усю випічку викладала в інстаграм, звідти теж почали замовляти торти», — згадує співрозмовниця.
З того часу пройшло вже шість років, Анна самостійно без курсів опанувала різні техніки, набралась різного досвіду та клієнтської бази. А цього року наважилась з чоловіком-кухарем відкрити власну студію. Там вони обговорюють з гостями майбутній торт, а потім невеликою командою створюють всю красу.
«Деякі клієнти щороку замовляють в мене торт на день народження. Наприклад, вже шостий рік підряд готую торт для сина однієї родини — від його народження до святкування шести років.
Є клієнти, які обожнюють мій червоний бархат та замовляють щомісяця або для себе, або для гостей. Багато хто замовляє на подарунок, щоби здивувати друга чи колегу. Також роблю на весілля. Одним словом, роботи вистачає. Особливо, якщо замовлення креативне, то я можу зробити людині знижку, якщо виходить їй задорого, але обовʼязково візьмусь за непросту роботу», — зазначає кондитерка.
РОБИЛА ТОРТ-БАЙРАКТАР ДЛЯ ІНЖЕНЕРА БАЙРАКТАРА В УКРАЇНІ
Анна активно веде соцмережі. Тільки у тіктоці має понад сто тисяч підписників. Під кожним відео тисячі коментарів від слів захвату до питань, як взагалі можливо це зробити.
Один з таких — торт у вигляді Оперного театру. Це було замовлення на день народження архітекторки зі Львову. Кондитерка каже, що ідея їй сподобалась, утім було одне «але» — як довезти великий торт та складний за конструкцією торт за пів тисячі кілометрів від столиці?
«Проте так збіглось, що за кілька днів і я мала святкувати день народження, тому вирішила обʼєднати приємне з корисним — відвезти торта, який дуже загорілась зробити та відсвяткувати своє свято у Львові», — говорить співрозмовниця.
Отже, разом із командою вона зробила всі заготовки та повезла до Львова, і там вже збирала торт. А дороблювала останні штрихи з декором вже у ресторані. Результат того вартував: гості та іменинниця була у захваті та в перші секунди навіть не зрозуміли, що це торт.
«Торт був максимально схожий на Оперний театр у Львові, тільки зменшена копія. На ньому навіть світились ліхтарики!» — додає Анна.
Робила торт киянка й для людини, яка проєктує український «Байрактар». Та легендарний український літак «Мрія» для дівчинки, яка засмутилась через зруйнування залізної пташки.
Ціни за складні у конструкції торти відповідні. Утім Анна запевняє, що свій найдорожчий торт ще не зробила.
«Торт у вигляді Оперного театру обійшлося клієнтові десь до 15 тисяч гривень. Найдорожчий, який станом на зараз був — це за 17 тисяч гривень на весілля. Я завжди за ідею, якщо зацікавлюсь складністю роботи та креативом — ми завжди домовимось. Також беру менше за вартість тортів з військових», — продовжує вона.
До речі, з конструкціями для тортів Анні допомагає чоловік. Разом вони думають над тим як хитріше замаскувати підкладку. Це особливо помітно в гравітаційних техніках, коли випічка стоїть під нахилом або тримається у прямому сенсі на колосках.
ТОРТИ РОЗ`ЇЖДЖАЮТЬСЯ ПО ВСІЙ УКРАЇНІ
Підписники Анни живуть у різних регіонах нашої країни, тож не дивно, що іноді замовлення поступають з Чернівців чи Житомира. Зазвичай люди машиною забирають торт та везуть на свято. У такому випадку Анна просить клієнтів одразу попереджати про далеку подорож, щоби «допомогти» торту доїхати.
«Часто я навіть не знаю куди їде мій тортик. Одного разу виставила відео з одним готовим кондитерським виробом, а потім підписники скинули відео, що випічка була далеко за Києвом на дні народженні у блогера-мільйонника», — каже дівчина.
Відгуки про торти неабияк тішать Анну, адже вона клопітливо працює над кожним виробом, щоби зробити його ідеальним як за смаком, так і візуально. Дівчина з перфекціонізмом ставиться до роботи та завзято береться до нових замовлень, іноді навіть маючи один вихідний на місяць.
Даша ГРИШИНА, «Вечірній Київ»