У Київському міському центрі нефрології та діалізу спростували неправдиву інформацію про харчування пацієнтів

У одній з палат міського центру гемодіалізу. Фото: КМЦ нефрології та діалізу
У одній з палат міського центру гемодіалізу. Фото: КМЦ нефрології та діалізу

Пацієнти, які амбулаторно отримують процедуру гемодіалізу, тепер мають додаткове якісне харчування.

Наразі на обліку в Київському міському центрі нефрології та діалізу перебувають близько 800 хворих.

Пацієнти, які проходять стаціонарне лікування, забезпечені повноцінним чотириразовим харчуванням (сніданок, обід, полуденок, вечеря).

Хворі, які отримують процедуру гемодіалізу амбулаторно, забезпечені тепер і додатковим якісним харчуванням у вигляді перекусів.

Про це повідомив директор Центру Едуард Красюк, коментуючи поширену неправдиву інформацію щодо харчування пацієнтів Центру.

Він розповів, що йдеться про бургери. Їх дають хворим, які отримують сеанси гемодіалізу амбулаторно: приїхали на процедуру у визначений час і після її виконання повернулися додому

«Вибір саме такої форми перекусу зумовлений, по-перше, необхідністю підвищеного вмісту для поновлення енергії в меню білкових продуктів і висококалорійної їжі. По-друге, зручністю прийняття їжі під час процедури, коли одна рука приєднана до апарату штучної нирки та не може бути задіяна у процесі їжі. Та, по-третє, побажаннями самих пацієнтів», — зазначив Едуард Красюк.

Він підкреслив, що бургери, які пропонуються пацієнтам, не є аналогом продукту з ресторанів швидкого харчування.

Вони готуються на замовлення закладу з урахуванням потреб хворих із хронічною нирковою недостатністю. Едуард Красюк звернув увагу, що харчування амбулаторних пацієнтів, якими є і ті, що отримують гемодіаліз, взагалі не передбачене.

«Перекус у вигляді бургерів ініційований Центром понад 2,5 роки тому, і схвально приймається хворими, адже підвищує комфорт перебування в закладі та підтримання їхніх сил і покращення загального стану», — пояснив керівник Центру.

Окрім того, Центр для пацієнтів організував безплатну розвозку, завдяки якій вони швидко, без втрати часу та сил, після процедури доставляються додому, де можуть повноцінно поїсти.

Тож, вочевидь, заклад дотримується принципу «лікарня, доброзичлива до пацієнта».

«Перш ніж поширювати неправдиву і, мʼяко кажучи, нерозумну інформацію, перевіряйте її. Інакше це свідома маніпуляція і брехня, яка дискредитує, зокрема і лікарів, які й так працюють у складних умовах і з підвищеним навантаженням, але намагаються максимально ефективно надавати допомогу киянам», — зазначив Едуард Красюк.

Директор Центру окремо додав, що нормативні документи, де описані столи та дієти, скасовували ще 10 років тому.

Заклад у своїй діяльності керується наказом № 931 МОЗ України від 29.10.2013, у якому наголошується, що харчування визначається в залежності від індексу маси тіла.

Читайте також за темою:

«На Оболоні відремонтували філію центру нефрології та діалізу». Скористатися послугами центру можуть мешканці всієї України.

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»