В Оболонському районі троє людей отруїлися: підозрюють неякісні солодощі

Під час обстеження виявили сальмонелу. Колаж: Наталія Слінкіна
Під час обстеження виявили сальмонелу. Колаж: Наталія Слінкіна

6-10 липня на території Оболонського району міста Києва зареєстрували 3 випадки захворювання на гостру кишкову інфекцію.

За попередньою інформацією, ймовірною причиною хвороби могло стати вживання громадянами 04 липня неякісної кондитерської продукції власного виробництва однієї з торгівельних мереж столиці. Про це повідомляє Київський міський центр контролю та профілактики хвороб.

За результатами відповідного бактеріологічного обстеження на кишкову групу інфекцій фахівцями ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» в отриманих зразках було виділено сальмонелу.

Наразі всі пацієнти отримали необхідну медичну допомогу й перебувають на амбулаторному лікуванні.

ДУ «Київський міський ЦКПХ МОЗ України» проінформувала ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві та Департамент охорони здоров’я виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) про випадки захворювання та результати обстеження. Розпочато епідеміологічне розслідування.

Довідка.

Сальмонела — це родина ентеробактерій, які спричинюють черевний тиф, паратифи і сальмонельози. Вони можуть не лише довго зберігатися у продуктах тваринного походження, але й розмножуватися у них.

Найчастіше людина може заразитися сальмонелою через вживання «забрудненої» їжі. Найчастіше вона трапляється у таких продуктах:

  • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • риба і морепродукти;
  • яйця і вироби з них;
  • молоко і молокопродукти;
  • овочі та фрукти.

Також бактерії можуть передаватися через воду.

Сальмонельоз уражує кишківник людини. Хворі найчастіше скаржаться на діареєю, спастичні болі в животі та гарячу. У деяких випадках поширення інфекції може загрожувати життю: сальмонельозний сепсис, менінгіт, пневмонія, ендартеріїт, ендокардит, пієлонефрит та тромбоемболічні ускладнення.

Зверніть увагу, що сальмонели стійкі до високих температур. Наприклад, для повного знищення бактерії у 300-грамовому шматку м’яса потрібно варити його не менше 2,5 години.

Віддавайте перевагу свіжим яйцям без подряпин та курячого посліду. Перед вживанням їх потрібно ретельно вимити, а також термічно обробити. Наприклад, якщо ви хочете варене яйце, то краще зварити його в круту. Смажити яйце краще з обох сторін. Перед вживанням їх потрібно ретельно вимити.

До слова, влітку лікарі фіксують сезонне почастішання звернень зі скаргами на біль у животі, нудоту, розлади шлунку, що часто супроводжуються загальною слабкістю та підвищенням температури тіла. Такі харчові отруєння можна попередити — необхідно дотримуватися правил зберігання та вживання продуктів.

Марія КАТАЄВА, «Вечірній Київ»