У МОЗ розповіли, скільки цукру на день варто споживати дорослим та дітям

Якщо людина споживатиме більше калорій, ніж потрібно, це може призвести до збільшення ваги та розвитку хвороб.
Середньостатистична доросла людина у день має споживати не більше 50 грамів або приблизно 10 чайних ложок. Про це нагадали у Міністерстві охорони здоров’я.
Така кількість цукру є нормою для дорослої людини, яка споживає у день 2000 кілокалорій.
У МОЗ підкреслили, що варто рахувати кількість цукру у напоях, які споживаєте. Декстроза, фруктоза, концентрати фруктових соків, мед, сахароза тощо — це все додані цукри.
Дітям до трьох років Міністерство охорони здоров’я не рекомендує споживати доданий цукор.
Дітям старше трьох років варто обмежити вільний цукор до не більше ніж 50 грамів, а ще краще — менше ніж 25 грамів на добу.
- Для зручності у МОЗ показали, скільки цукру міститься у найпопулярніших продуктах:
- у варенні та джемах — до 60 г цукру на 100 г
- у молочному шоколаді — до 50-60 г цукру на 100 г
- у печиві та тортах — до 40-50 г цукру на 100 г
- у готових сніданках — до 20-25 г цукру на 100 г
- у солодких напоях (соки, солодкі газовані напої) — до 15 г у 100 мл
- у йогуртах із наповнювачами — до 20 г цукру на 100 г
- у кетчупах та солодких соусах — до 20 г цукру на 100 г
Якщо людина споживає більше кілокалорій, ніж витрачає, це може призвести до збільшення ваги. Як наслідок — ожиріння, серцево-судинні захворювання та діабет другого типу.
Зазначимо, причиною виникнення багатьох захворювань та патологій може стати і стрес. Він призводить до підвищення артеріального тиску, погіршення сну, пам’яті, а ще впливає на зміну харчової поведінки. Людина або починає більше їсти (це може викликати ожиріння, розвиток цукрового діабету та інше), або навпаки. Як захиститися від стресу, читайте у матеріалі.
Юлія СЕРГЕЄВА, «Вечірній Київ»