Деформація кісток і шкода печінці: в Україну завезли небезпечні морепродукти

У морепродуктах знайшли високий вміст Кадмію. Ілюстративне фото: pixabay.com
У морепродуктах знайшли високий вміст Кадмію. Ілюстративне фото: pixabay.com

Отруйний товар вилучають з обігу.

В Україну завезли заморожені морепродукти з високою концентрацією Кадмію, який негативно впливає на печінку та кістки, а також може стати причиною низки інших захворювань. Про небезпечну знахідку повідомили на сайті Державної служби України з безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Виробником товару з високим вмістом Кадмію стала компанія китайська компанія Zejiang Zhoufu food Co. LTD. Але морепродукти в Україну відправляла компанія експортер з Литви «Plunges kooperatine prekyba». Їм мало отримати ТзОВ «ВІЧУНАЙ-УКРАЇНА» — один з найбільших і економічно сильних виробників у Європі крабових паличок та інших продуктів з сурімі, морепродуктів та напівфабрикатів. Їх продукція під торговою маркою «VICI» присутня в Україні вже 25 років.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан у коментарі «Вечірньому Києву» повідомив, що усі морепродукти цієї торгової марки вилучають з обігу, найближчим часом вони зникнуть з прилавків не лише Києва, але й усієї України.

Олег Рубан. Фото: з відкритих джерел

Чому це важливо

Сам по собі метал кадмій практично нешкідливий. Однак дуже токсичними є його сполуки, особливо ті, які розчиняються у волі. При потраплянні у стравохід чи органи дихання ці сполуки пошкоджують травну та дихальну системи, а також вражають нервову систему.

На ранніх етапах отруєння непомітне — небезпеку може показати лише лабораторний аналіз.

Симптоми гострого отруєння кадмієм є:

  • головний біль;
  • солодко-металевий присмак у роті;
  • втрата свідомості або сплутаність думок;
  • сильний біль у грудях, порівнянний із серцевим нападом;
  • розлади травлення, від нудоти і блювоти до проносу.

Часте вживання Кадмію у невеликих дозах може спричинити мінералізацію кісток, що супроводжуються переломами та деформацією кісток.

Крім того, накопичення цього металу в організмі призводить до ураження легеневих тканин, неможливості засвоєння заліза з подальшою анемією та порушення роботи передміхурової залози.

У великих кількостях Кадмій може нашкодити печінці, а також сприяти розвитку кардіопатії та гіпертонії. Найгіршим ускладненням є ниркова недостатність, яка призводить до смерті хворого.

Позбутися надлишку кадмію при гострому або хронічному отруєнні в домашніх умовах неможливо. Тому необхідно терміново звернутися до лікаря. Чим швидше хворий отримає необхідну допомогу, тим вищою буде ймовірність його повного одужання.

У січні в Україні знайшли румунське печиво Apetitki Petit Beurre з канцерогеном, який викликає подразнення та пошкоджує рогівку ока. Його пара та пил можуть негативно вплинути на нервову систему.

Юлія СЕРГЕЄВА, «Вечірній Київ»