Отруєння у столичному кафе: у постраждалих знайшли сальмонелу

Сальмонела найчастіше проникає у яйця та м’ясо. Фото ілюстративне: з відкритих джерел
Сальмонела найчастіше проникає у яйця та м’ясо. Фото ілюстративне: з відкритих джерел

Четверо хворих досі у лікарні.

У трьох хворих, які, ймовірно, отруїлися у столичному кафе «Honey» на Золотих хворих, знайшли сальмонелу. Загалом відомо про шість постраждалих відвідувачів закладу. Про це повідомили на сторінці Київського міського центру контролю та профілактики хвороб у фейсбуці.

«На даний період часу захворіло 6 дорослих, із них госпіталізовані 4 в одну із лікувальних закладів м. Києва, 2 лікуються амбулаторно. Всі госпіталізовані бактеріологічно обстежені на кишкову групу інфекцій, у трьох із них виділено Salmonella enteritidis, групи D та 1 матеріал в роботі», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що хворі їли у кафе з 23 по 25 січня. До складу страв, які пов’язують із захворюванням, входили курячі яйця з неповною термічною обробкою.

27 січня у кафе відібрали зразки готових страв, взяли проби питної води та змиви з об’єктів навколишнього середовища. Нині триває епідеміологічне розслідування.

Довідка.

Сальмонела — це родина ентеробактерій, які спричинюють черевний тиф, паратифи і сальмонельози. Вони можуть не лише довго зберігатися у продуктах тваринного походження, але й розмножуватися у них.

Найчастіше людина може заразитися сальмонелою через вживання «забрудненої» їжі. Найчастіше вона трапляється у таких продуктах:

  • м’ясо тварин і вироби з нього;
  • риба і морепродукти;
  • яйця і вироби з них;
  • молоко і молокопродукти;
  • овочі та фрукти.

Також бактерії можуть передаватися через воду.

Сальмонельоз уражує кишківник людини. Хворі найчастіше скаржаться на діареєю, спастичні болі в животі та гарячу. У деяких випадках поширення інфекції може загрожувати життю: сальмонельозний сепсис, менінгіт, пневмонія, ендартеріїт, ендокардит, пієлонефрит та тромбоемболічні ускладнення.

Зверніть увагу, що сальмонели стійкі до високих температур. Наприклад, для повного знищення бактерії у 300-грамовому шматку м’яса потрібно варити його не менше 2,5 години.

Віддавайте перевагу свіжим яйцям без подряпин та курячого посліду. Перед вживанням їх потрібно ретельно вимити, а також термічно обробити. Наприклад, якщо ви хочете варене яйце, то краще зварити його в круту. Смажити яйце краще з обох сторін. Перед вживанням їх потрібно ретельно вимити.

Увечері 27 січня стало відомо, що в Києві після відвідування кафе «Honey» у Шевченківському районі отруїлися щонайменше четверо людей. Наступного дня їхня кількість зросла до п’яти.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан розповів у коментарі «Вечірньому Києву», що отруєння могли викликати страви з сирими яйцями. Адміністрація кафе також відреагувала на інцидент.

Юлія СЕРГЕЄВА, «Вечірній Київ»