Сало, овочі, продукти на випадок «блекауту» і ціни на них: репортаж зі столичних ярмарків

На ярмарках можна знайти як сільськогосподарські продукти, так і одяг та текстиль.
У Києві розпочався сезон зимових ярмарків. Вони проходять щодня у різних районах столиці.
Особливість таких ярмарків у тому, що там продають органічні продукти власного виробництва, а також там можна поторгуватися.
«Вечірній Київ» побував на ярмарках у Печерському та Шевченківському районах столиці 1 та 2 грудня та дізнався, за скільки можна зробити закупи продуктів.
Як розповідають продавці, найбільше жителі столиці тут полюють за салом.
«Сало найбільше беруть. Я прийшов сюди за ним, а його вже майже розібрали», — розповів один з покупців.
Ціна на нього тут стартує від 200 гривень за кілограм. Втім у Шевченківському районі за традиційний український продукт просили вже 250 гривень за кілограм.



Свіже м’ясо обійдеться трохи дешевше:
- свинина — 160-180 гривень за кілограм;
- яловичина — 180-200 гривень за кілограм.



Великий вибір і готових м’ясних продуктів: різноманітні ковбаси, копчене та засушене м’ясо тощо. Продавці розповідають, що після хвилі російських атак помітно зріс попит на в’ялене м’ясо, яке можна довго зберігати. Втім, і коштує воно удвічі дорожче, ніж звичайне готове м’ясо.
Наприклад, за кілограм в’яленої ковбаси доведеться віддати 500-600 гривень. Звичайну ковбасу можна купити від 150 до 290 гривень за кілограм, сардельки та сосиски — від 150 до 200 гривень. Копчені свинячі вушка — в середньому 240 гривень за кілограм.



Неподалік від м`ясних лавок продають домашній творог і різноманітні сири — від звичного твердого сиру українського виробництва — до імпортних дор блю, брі, камамбер та інших.
Творог можна знайти за 100-120 гривень за кілограм. Ціни на сири стартують від 240 до 360 гривень і вище.
Яйця продають за 60 гривень за десяток.

Ще один товар, за яким жителі столиці найчастіше приходять на ярмарки — овочі. Як розповідають продавці, є як українські продукти, так і імпортні. Вітчизняні на прилавках переважно сезонні овочі та фрукти — цибуля, морква, картопля, яблука, груші тощо.








Середні ціни на них такі (вказані за кілограм):
- кабачки — 65 гривень;
- буряк — 25 гривень;
- капуста пекінська — 40 гривень;
- перець — від 40 до 65 гривень;
- огірки — 35 до 65 гривень;
- помідори — 75-100 гривень;
- морква — 35 гривень;
- цибуля — 35 гривень;
- часник — 200 гривень;
- яблука — 20 гривень;
- груші — від 50 до 80 гривень;
- мандарини — 65-80 гривень;
- апельсини — 70 гривень;
- хурма — від 60 до 150 гривень.
Свіжоспечений хліб власного виробництва продають за 26-35 гривень за буханку.

Велике різноманіття тут меду. Найдешевший (різнотрав’я) продають за 150 гривень, а найдорожчий — з акації — 300 гривень за баночку.

Крім продуктів, можна знайти термобілизну (1400 за комплект), зимове взуття (від 1500 до 3500 гривень) та теплі ковдри (850-950 гривень).








Зазначимо, цьогоріч у Києві традиційно продаватимуть ялинки. Для цього відкриються легальні та затверджені мерією ярмарки. Вони розпочнуть роботу орієнтовно з 15 грудня та будуть тривати до 31 грудня 2022 року.
Юлія СЕРГЕЄВА, «Вечірній Київ»