Скансен у Пирогові запрошує на майстер-класи до святкування Маковія

Маковійчики — букети обереги. Фото з сайту музею
Маковійчики — букети обереги. Фото з сайту музею

У музеї можна відвідати творчу майстерню та зробити власноруч традиційних маковійчиків з квітів.

У суботу Музеї просто неба запрошує киян та гостей столиці підготуватися до святкування Медового спасу. Це свято також називають Спасом на воді в честь ритуалу її освячення, який проводять в цей день.

На перший Спас заведено вшановувати пам’ять сімох братів зі Старого Завіту — мучеників Маккавеїв. А Медовим і Маковим перший Спас називають через те, що він збігається з початком збору маку і меду.

. Афіша заходу. Фото з сайту музею

Напередодні свята, національний музей народний архітектури та побуту у Пирогові підготував для відвідувачів оригінальні майстер-класи у Творчій майстерні.

На думку працівників музею, це унікальна можливість для кожного навчитися давніх українських ремесел, дізнатися більше про традицію наших предків, власноруч створити витвір народного мистецтва.

Графік роботи майстерні у суботу 13 серпня:

12:00 та 14.00 — виготовлення маковійчика із традиційних квітів та вибійки.

Маковійчик — це не просто гарне різнотрав’я, це — хатній оберіг, який треба зібрати власноруч. Кожна квітка в ньому має своє значення. В маковійчику обов’язково мають бути достиглі голівки маку. Цілющий аромат трав, барви літніх кольорів стануть справжніми ліками у похмурі осінні дні.

Наші пращури вірили, якщо не освятити квіти на Маковія, то не буде квітнути господарство.

14:00 — створення воскової свічки з Анастасією Панковою — засновницею майстерні «Дика свічка» (за донати на ЗСУ);

Свічка на Маковія і Спаса робиться із маком, льоном та вересом, який якраз квітне у північних лісах.

15:00 — готування в справжній печі традиційних «шуликів».

Це традиційна страва, без якої не обходиться Маковія чи Спаса.

Вона складається із пшеничних коржів, які обов’язково готують з маком і подають із медово-маковою заливкою. Шулики подарують атмосферу свята та стане окрасою святкового столу.

Гості свята можуть приготувати традиційні українські страви. Фото з сайту музею
Фото з сайту музею
Фото з сайту музею

Також у музеї можна скуштувати та придбати цьогорічний мед.

За давнім звичаєм на Медовий Спас віряни приносять у храми мед для освячення.

«Традиція ця пов’язана зі стародавньою настановою — перший урожай приносити Богові та лише після цього споживати самим», — розповідають працівники музею.

Вартість квитка на майстер-клас: 100 грн з людини (вхідний квиток купується окремо в касах Музею).

Музей просто неба у Пирогові»: м. Київ, вул. Академіка Тронька 1.

Тетяна АСАДЧЕВА, «Вечірній Київ»