Чи може бути швидка їжа безпечною: у Києві моніторять торгові точки біля метро

Щодня у місті виписують десятки приписів підприємцям, які мають порушення. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві
Щодня у місті виписують десятки приписів підприємцям, які мають порушення. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві

Минає місяць як у столиці розпочалися перевірки МАФів в яких готують шаурму.

Щодня у Києві моніторять 50-70 точок в яких реалізують «швидку їжу». Про найбільш поширені порушення, що допускають працівники цих МАФів, «Вечірньому Києву» розповів начальник ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан.

Наприкінці червня у Дарницькому районі трапилося масове отруєння. Тоді 20 киян звернулися до лікаря і 11 були госпіталізовані до медичних закладів із діагнозом «сальмонельоз». Усі вони купували шаурму в одного власника.

Після цього випадку, Постійна комісія з питань техногенно екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у місті Києві вирішила, що необхідно поновити перевірки безпечності та якості харчових продуктів тваринного і рослинного походження. Для цього створили комісії до яких входять представники поліції, райдержадміністрацій та ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві. Вони діють у кожному районі.

Олег Рубан

«На жаль, пів року торгові місця не контролювалася через введення воєнного стану. Коли ж поновили перевірки, то виявили, що у кожній четвертій точці є ті чи інші порушення», — пояснив Олег Рубан.

У перші дні, коли відновили перевірки, члени комісій стикалися із тим, що біля МАФів з’являлися «невідомі люди», які перешкоджали перевіркам і сварилися. Мовляв, «знищують малий бізнес». Було й таке, що тільки но з’являлася комісія, як кіоски закривалися один поперед одного.

Кіоски закривалися, щойно побачивши інспекторів. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві

Через тиждень-два власники торгових точок зрозуміли невідворотність перевірок і те, що вони діють на користь споживачів і добросовісних підприємців, адже впливають на тих, хто порушує правила — мотивують виправитися через приписи.

«Найчастіше ми фіксували, що суб’єкти господарювання забувають про правила гігієни, а також не дотримуються контролю якості сировини та температурного режиму зберігання продуктів. Коли ми це виявляємо, то складаємо відповідні протоколи. А у тих точках, де виявляємо грубі порушення, припиняємо їхню діяльність. З нами також працюють представники департаменту міського благоустрою, а також поліції, які мають право конфісковувати продукцію і обладнання. А у випадку значних порушень, як от було із отруєнням киян, і демонтаж кіоску», — зазначив Олег Рубан.

Правильно приготована шаурама — смачна їжа. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві
Антисанітарія — найбільш поширене порушення. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві
Антисанітарія — найбільш поширене порушення. Фото: ГУ Держпродспоживслужби у м.Києві

Він розповів, що й сам любить шаурму — це калорійна і смачна страва. Проте купує її він тільки у фудкортах супермаркетів, де дотримуються усіх санітарних вимог. Коли ж кияни беруть «швидку їжу» на ринках, то часто залежать від добросовісності продавців.

Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»