У столичних магазинах продають кавуни з різних регіонів і країн

Кавуни вже можна купляти, хоча ціни «кусаються». Фото: Ольга Косова
Кавуни вже можна купляти, хоча ціни «кусаються». Фото: Ольга Косова

Допоки ми всі чекаємо на херсонські кавуни, у столичних магазинах вже другий місяць можна зустріти літні смаколики із різних регіонів і країн.

Якщо раніше фахівці не радили купляти кавуни раніше серпня, через велику кількість нітратів у них, то зараз ситуація змінилася. Через кліматичні особливості і глобальне потепління солодкі ягоди придатні до вживання вже у липні, а подекуди — навіть у червні.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів «Вечірньому Києву», що кавуни, які ми зараз бачимо на прилавках, є переважно безпечними для здоров’я.

Покупці можуть придбати половину або чверть кавуна.
Покупці можуть придбати половину або чверть кавуна.

«Кліматичні умови, які були колись як у Криму, зараз перемістилися на південні та у центральні регіони, — розповідає Денис Марчук. — Температура підвищується і ті території, які раніше були непридатні для вирощування кавунів, стають до цього цілком відповідні. Наприклад, Вінниччина, Київщина, а інколи навіть Чернігівщина».

Також продовольчі мережі співпрацюють з іноземними постачальниками, тому у магазинах можуть продаватися імпортні кавуни з тепліших країн: Туреччини, Азербайджану, Болгарії і тих країн, які спеціалізуються на вирощені цієї культури.

Ціни варіюються від 28 до 32 грн/кг.
Кавуни у столиці — переважно із Одеської області.

У червні у гіпермаркетах справді продавали іноземні кавуни, переважно з Туреччини. Але вже всередині липня на прилавках почали з’являтися вітчизняні ягоди — як правило, з Одеської області.

Цінова політика варіюється від 28 до 32 гривень за кілограм у супермаркетах, і по 40 гривень — на ринках і розкладках. Тому все частіше практикують продавати по половинці або чверті кавуна. Адже якщо кавун по 40 гривень за кілограм, то його половинка заважить майже на 120 гривень.

Ціни варіюються від 28 до 32 грн/кг.
Кавуни у столиці — переважно із Одеської області.

Традиції обирання стиглого і солодкого кавуна відомі багатьом і передаються ще з дідів-прадідів. Серед них згадаємо такі:

  • розмір кавуна має бути середній, від 5 до 8 кг, при цьому він не повинен бути важким відповідно до свого розміру;
  • стебло повинно бути сухе, але не в’яле зелене;
  • при стисканні кавуна звук резонує;
  • шкірка тверда, а смуги на ній мають бути контрастні;
  • жовта пляма на боку — це місце контакту кавуна з ґрунтом.

Всередині кавун має бути без жовтих прожилок та без металевого післясмаку.

Нагадаємо, що кавуни також продаються на продуктових сільськогосподарських ярмарках. Цього тижня вони проходять у всіх районах Києва.

Ольга КОСОВА, «Вечірній Київ»