У столичних магазинах продають кавуни з різних регіонів і країн

Допоки ми всі чекаємо на херсонські кавуни, у столичних магазинах вже другий місяць можна зустріти літні смаколики із різних регіонів і країн.
Якщо раніше фахівці не радили купляти кавуни раніше серпня, через велику кількість нітратів у них, то зараз ситуація змінилася. Через кліматичні особливості і глобальне потепління солодкі ягоди придатні до вживання вже у липні, а подекуди — навіть у червні.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук розповів «Вечірньому Києву», що кавуни, які ми зараз бачимо на прилавках, є переважно безпечними для здоров’я.


«Кліматичні умови, які були колись як у Криму, зараз перемістилися на південні та у центральні регіони, — розповідає Денис Марчук. — Температура підвищується і ті території, які раніше були непридатні для вирощування кавунів, стають до цього цілком відповідні. Наприклад, Вінниччина, Київщина, а інколи навіть Чернігівщина».
Також продовольчі мережі співпрацюють з іноземними постачальниками, тому у магазинах можуть продаватися імпортні кавуни з тепліших країн: Туреччини, Азербайджану, Болгарії і тих країн, які спеціалізуються на вирощені цієї культури.


У червні у гіпермаркетах справді продавали іноземні кавуни, переважно з Туреччини. Але вже всередині липня на прилавках почали з’являтися вітчизняні ягоди — як правило, з Одеської області.
Цінова політика варіюється від 28 до 32 гривень за кілограм у супермаркетах, і по 40 гривень — на ринках і розкладках. Тому все частіше практикують продавати по половинці або чверті кавуна. Адже якщо кавун по 40 гривень за кілограм, то його половинка заважить майже на 120 гривень.


Традиції обирання стиглого і солодкого кавуна відомі багатьом і передаються ще з дідів-прадідів. Серед них згадаємо такі:
- розмір кавуна має бути середній, від 5 до 8 кг, при цьому він не повинен бути важким відповідно до свого розміру;
- стебло повинно бути сухе, але не в’яле зелене;
- при стисканні кавуна звук резонує;
- шкірка тверда, а смуги на ній мають бути контрастні;
- жовта пляма на боку — це місце контакту кавуна з ґрунтом.
Всередині кавун має бути без жовтих прожилок та без металевого післясмаку.
Нагадаємо, що кавуни також продаються на продуктових сільськогосподарських ярмарках. Цього тижня вони проходять у всіх районах Києва.
Ольга КОСОВА, «Вечірній Київ»