З «шаурмячної» — до лікарні: результати перевірки фастфудів у Києві

Мережу вуличної їжі перевіряють вже тиждень. Фото: фейсбук Держспоживслужби м.Києва
Мережу вуличної їжі перевіряють вже тиждень. Фото: фейсбук Держспоживслужби м.Києва

Держспоживслужба столиці провела рейди у чотирьох десятках закладів швидкого харчування.

За даними Держпродспоживслужби вчора відбулися рейди у Печерському, Оболонському, Шевченківському, Святошинському та Дніпровському районах. У Києві за минулу добу з’ясовували: чи можна споживати те, що продають у 35 точках «швидкоїжі».

На фото, зроблених у кіосках, де готують вуличні смаколики — повна антисанітарія.

Певно, якби люди бачили, як готують «м’ясо у лаваші», то навряд чи б наважились його купити навіть відчуваючи сильний голод.

Кіоски з швидкими харчами після перевірок закриті.
Невідповідність елементатним санітарним нормам у подібних закладах — правило, а не виключення.

Адже чисельні отруєння та спека вказують на те, що з дотриманням санітарних норм у популярних закладах не все добре. Результати ревізії виявились невтішними насамперед для шанувальників шаурми.

Прилади для приготування швидкої їжі практично не миються.
Бруд — перше, що впадає в око в багатьох «шаурмячних».

Кожна друга «точка», яка пропонує подібні харчі в столиці, може надовго вкласти на лікарняне ліжко. На заклади складено 17 протоколів, з них 9 — ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві за ст. 166 п. 22 КУПаП.

Умови приготування фасфудів неприйнятні з точки зору санітарії.

Такі перевірки тривають з 29 червня і будуть регулярними впродовж сезону. Їх розпочали після того, як десятки людей отруїлись шаурмою. Популярний перекус люди придбали у трьох різних точках Києва. При бактеріологічному обстеженні пацієнтів у 20-ох осіб виявили Salmonella Enteritidis та у одному випадку ентеробактерію (умовно патогенна флора). Харчові продукти в кіоску зберігалися у неналежних умовах.

Шаурма із закусочної у Дарницькому районі вклала на лікарняне ліжко вісім людей.

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»