У Держспоживслужбі нагадали, як не отруїтися їжею у спеку

Літо — це час, коли підвищується ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій.
Чимало киян через війну не матимуть змоги влітку поїхати у відпустку, проте шукають нагоду відпочити на природі, влаштувати пікнік.
У Держспоживслужбі нагадують про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

Чисті руки та чисті продукти
Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.
Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.
Розділяйте сиру та приготовану їжу
Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.
Тривала термічна обробка
Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та е просмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.
Безпечна температура
Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та пастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.
Чиста вода
Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.
У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.
Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.
Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною понад 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань.
Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
При прояві перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу. Самолікування небезпечне!
Нагадаємо, у Києві перевірятимуть чи дотримуються правил продавці харчових продуктів на ярмарках.
Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»