Вербна неділя-2022: війна, зруйновані храми і молитви за мир

У християн східного обряду — Вербна неділя. Фото: З відкритих джерел
У християн східного обряду — Вербна неділя. Фото: З відкритих джерел

Вербна неділя-2022 сповнена драматизму і палкої віри. Зруйновані храми, втрачені життя, але об’єднана нація і всі — як один. Молитви у храмах за мир, захисників і Перемогу.

Після закінчення Святої Чотиридесятниці Православною Церквою згадуються дві важливі події, що передують Стражданням Христовим — воскресіння праведного Лазаря і Вхід Господній до Єрусалиму.

Вхід Господень в Єрусалим. Фото: З відкритих джерел

Своїм урочистим богослужінням велике свято наче дає надію на світле закінчення пристрасних подій земного життя Господа нашого Ісуса Христа, Його торжество над смертю і Преславне Воскресіння.

Кожна людина має бути носієм Христа, а значить — нести в собі благодать Божу. Фото: З відкритих джерел
Захисники України і українців сьогодні молились у храмах. Фото: З відкритих джерел
Під час літургії в День Входу Господнього у Єрусалим. Фото: З відкритих джерел

Не у всіх храмах в Україні сьогодні лунали молитви й святили гілки верби. Чимало церков та соборів зруйновано й обстріляно. Не всі пастирі сьогодні вийшли до вірян: за 52 дні війни росії проти України, є загиблі й серед священиків і серед парафіян. Тільки 202 дитини, 202 невинних життя відібрали окупанти, що прийшли на нашу землю, як злодії, зненацька вночі й почали вбивати.

Храм у Харкові, місті, яке щодня піддається бомбардуванням російських окупаційних військ. Фото: З відкритих джерел

Понад 4 мільйони українців виїхали закордон, тікаючи від війни. Тож і у храмах сьогодні менше людей, ніж зазвичай. Проте — за мир і життя щодня моляться усі.

Під час Божественної Літургії підносилися особливі прохання про дарування миру та тиші в землі нашій українській та визволення від будь-якого ворога та супостата, а також про благословення Боже для тих, хто приймав у себе тих, хто був змушений залишити свої рідні будинки.

Моляться і військові, які не мають змоги потрапити на службу.

Один з них — Євгеній Дубровський. Військовий лікар, що, крім медичної освіти (інфекціоніст за фахом), має і духовну. Сьогодні Євген не у білому халаті, а у військовій формі та бронежилеті.

Євген Дубровський, військовий лікар: «Милостивий Боже! Допоможи зупинити це пекельне зло та повернутись як скоріше додому…» Фото: ФБ Є.Дубровський

Ось, що фронтовий медик написав на честь Вербної неділі: «Вербна Неділя. Велике Свято. Але для нелюдів немає ні свят, ні Бога, ні будь-якого поняття про людяність. Живий. Дякувати Богові та моїм безстрашним побратимам. Ворожа артилерія намагається вибити з нас всі почуття, залишивши тільки страх та пустоту».

Лікар згадує солдат, які заплатили життям за кожне визволене село чи місто, він просить у Бога того ж, що й мільйони українців сьогодні:

«Милостивий Боже! Збережи всіх нас! Збережи для наших рідних діточок, коханих дружин, люблячих батьків. Збережи для майбутніх добрих вчинків та спокійного життя… Допоможи зупинити це пекельне зло та повернутись як скоріше додому…»

Кажуть, що слова гарячої молитви у хвилини, коли людина на межі між життям та смертю, як це повсякчас буває у бою, Господь чує без перешкод, попри гуркіт гармат та вибухи снарядів.

До Великодня столичні пекарі готують смачну паску і випічку.

Ольга СКОТНІКОВА, «Вечірній Київ»