Щодня 700 пиріжків і 250 літрів супу: кухарі Охматдиту годують усю лікарню під час війни

Кухарі починають працювати з п’ятої ранку. Фото: Охматдит
Кухарі починають працювати з п’ятої ранку. Фото: Охматдит

Найбільша спеціалізована лікарня України працює в умовах воєнного часу 24 години 7 днів на тиждень. І в такому режимі живуть не тільки лікарі, а й усі служби лікарні. Зокрема — працівники кухні.

Про «кухонний фронт» лікарні розповіли у пресслужбі Охматдиту.

Під час війни харчоблок забезпечує їжею не тільки пацієнтів, а й їх батьків, лікарів та усіх співробітників, які цілодобово працюють в Охматдиті. Загалом це понад 700 людей.

«Аби усіх нагодувати, кухарі починають працювати з п’ятої ранку, а закінчують об одинадцятій ночі. Раніше їх робочий день починався о 6:00 і тривав до 19:00. За часів війни співробітників на харчоблоку стало менше, а кількість порцій, яку мають готувати кухарі, збільшилася. Тож, якщо поспати вдається 6 годин — це щастя, — каже шеф-кухарка Майя Василівна. Вона працює в Охматдиті 35 років.

Фото: Охматдит
Фото: Охматдит
Фото: Охматдит
Фото: Охматдит

Енергетичну цінність кожної страви прораховують дієтсестри, а працівники продовольчого складу цілодобово приймають та запасають продукти. Разом вони утворюють єдину систему, що забезпечує харчування для всієї лікарні

Щодня на кухні працюють 7 жінок.

За день вони смажать 150 літрів омлету, варять 250 літрів супу, ліплять 700 пиріжків — і це лише частина з меню.

Допомагають їм волонтери, які привозять частину обідів.

«Ми дякуємо усім ресторанам та волонтерам, які привозять їжу для Охматдиту. Дякуємо нашим чудовим кухарям, які невпинно готують для усієї лікарні», — зазначають у Охматдиті.

Зараз лікарям доводиться оперувати дітей і дорослих. Так, нещодавно до лікарні Охматдит доставили родину поранених киян, що постраждали внаслідок російського обстрілу одного з районів Києва. Мама прикрила своїм тілом одномісячну доньку. Сама жінка отримала численні осколкові поранення.

Наталка МАРКІВ, «Вечірній Київ»