Напій князів: під Києвом виготовляють сікеру, яку смакували Святослав і Володимир Великий

«Медовий Спас» пропонує напій, який ламає стереотипи про медові напої. Фото: Борис Корпусенко
«Медовий Спас» пропонує напій, який ламає стереотипи про медові напої. Фото: Борис Корпусенко

Сікера — це алкогольний напій, створенний на основі меду, соків фруктів та ягід першого віджиму, без додавання спирту та цукру.

Україна багато століть славиться самобутніми хмільними напоями — питними медами. Про ці напої багато згадується в літописах та старовинних сувоях.

Про сучасне медоваріння та питний мед, який виготовляють під Києвом на промисловій медоварні, нам розповів амбасадор торгової марки «Сікера» Сергій Липко.

Амбасадор торгової марки «Сікера» Сергій Липко

— Розкажіть про історію питного меду.

— Історичні джерела фіксують видобуток меду на території сучасної України ще з VIII століття. Бортні ліси покривали всю її територію. Бортьове бджільництво було розвинене. В лісах була велика кількість диких бджіл, бортництво вважалося важливою галуззю економіки Київської Русі. Перше законодавство в Київській Русі «Правда» Ярослава Мудрого, видане в 1016 році, містило статті про розкрадання та руйнування чужих бортей. Весь видобутий мед йшов тоді в основному на хмільний напій, який в Київській Русі називали «мед».

Перші згадки про виготовлення питного меду на території сучасної України з’явилися у V столітті. Їх знаходимо в спогадах видатного візантійського історика-дипломата Пріска Панійського, що перебував з дипломатичною місією у вождя Аттіли. Коли Пріск подорожував з дипломатичною місією, замість зерна йому давали просо, а замість вина — питний мед.

Сікеру витримують у дубових бочках, ферментація відбувається завдяки використанню культурних видів дріжджів

Геродот зауважив, що землі за Дунаєм багаті на мед. Іноземні купці стверджували, що київські меди за якістю та смаком не поступалися грецьким винам. Про вживання та поширену торгівлю питними медами розповідав і літописець Нестор. Саме в літописах знаходимо історії, як князю Святославу 964 року після підписання важливих державних документів подавали питні меди. Князь Володимир вживав меди 30-річної витримки. Після битви з половцями він наказав принести 300 бочок меду для святкування перемоги. Княгиня Ольга пригощала питними медами своїх гостей.

— Звідки походить назва «Сікера»? За якою технологією на вашому підприємстві виготовляють питні меди?

— Сікера має давню історію. Слово «Сікера», як різновид алкогольного напою, що виготовлявся без використання винограду, зустрічається на сторінках Біблії. А в давні часи в Києві на торжищах торгували питними медами. Ми використовуємо технологію змішування меду та соків з додаванням культурних порід дріжджів.

За допомогою сучасних методів виробництва, технологічного контролю і температурного режиму ми виготовляємо продукт, який був в «історичній сплячці» сотні років. Медові напої готуємо без додавання цукру та спирту.

Виробник використовує технологію змішування меду та соків з додаванням культурних порід дріжджів

— Розкажіть, про асортимент медових напоїв Вашого підприємства.

— Сікера — це алкогольний напій, який виходить шляхом зброджування меду, фруктових та ягідних соків прямого віджиму без додавання цукру і спирту. Гармонійне поєднання цих компонентів надає напою витончений квітковий аромат, фруктовий характер, густу текстуру і виразний післясмак.

«Першу скрипку» у виробництві Сікера грає мед, нестачі якого в Україні немає. Друга складова — соки прямого віджиму чорної та червоної смородини, чорноплідної горобини, аґрусу, яблук, груш, вишні. Використовуючи фруктово-ягідну палітру України, медоварня відтворила цей напій, що має багатий на мікроелементи склад, адже всі корисні властивості меду при бродінні зберігаються. Фруктово-ягідна щедрість України дарує багатство смаку і багатобарвність виконання цього напою. Ще на початку минулого століття професор Цесельський стверджував, що країни з нашим кліматом можуть конкурувати на винному ринку тільки завдяки напоям з меду і фруктів.

Асортимент сікери

Медоварня «Медовий Спас» представляє:

Сікера «МЕДОВА ЧЕРВОНА» (14% алк.) створена на основі меду, соків вишні, чорноплідної горобини і яблук. Напій глибокого бордового кольору. Комбінація темних і яскравих ягід дає напою терпкість. Смак насичений, свіжий, живий. Аромат б’є фруктово-ягідними та квітковими нотами.

Сікера «МЕДОВА ВИТРИМАНА» (14,5% алк.) з унікальним ароматом, створена з липового меду. Липовий мед — найцінніше джерело вітамінів, макро- і мікроелементів. І, як наслідок, «Медова ВИТРИМАНА» — дуже виразний колоритний напій. У смаку інтенсивний аромат квітучої липи, нотки бджолиного воску, а у фіналі — довгий післясмак з оксамитовою гіркуватістю і легкою солодкістю. Коли в келиху «Медова ВИТРИМАНА», то смаки й запахи сонячного липня охоплюють, даруючи найкращі миті літа.

Сікера пахне медом та літом, відкриває свої аромати поступово, один запах та смак замінюючи іншим

Сікера «МЕДОВА ОСОБЛИВА» (13,5% алк.) створена на основі липового меду і соку аґрусу. Це надає напою яскравий сонячний колір із зеленими відблисками і цікавий, багатий, ні з чим не схожий інтенсивний аромат. Збалансований напій, з приємною кислотністю і тривалим післясмаком.

Сікера «МЕДОВА РОЖЕВА» (13,5% алк.) — це складний, багатий за змістом алкогольний напій, виготовлений з меду і соків червоної і чорної смородини, ожини та яблук. Пронизливий аромат стиглих темних ягід приправлений яблучним компонентом створюють характерну південну щедрість у смаку та ароматі.

Сікера «МЕДОВА РУБИНОВА» (14% алк.) виготовлена з меду і соку вишні, чорноплідної горобини і яблук. Цей союз з великою концентрацією фруктового характеру надає напою глибокий рубіновий колір і створює насичений живий смак з медовим ароматом, затяжним післясмаком і добре збалансованою кислотністю.

Сікера «МЕДОВА ЗОЛОТА» (12% алк.) — виразний колоритний напій природного бродіння липового меду без додавання спирту і цукру. Колір липового меду і золотого сонця визначають колір і назву напою. Крім яскравого смаку липовий мед надає багатий мінеральний склад вітамінів і мікроелементів.

Наша продукція представлена в інтернет-магазині медоварні cikera-mead.com, на ROZETKA та у самій медоварні.

Сергій Липко проводить екскурсію виробництвом

— Не всі споживачі знають про автентичні українські напої та про їхнє виробництво.

— Для того, щоб ознайомити споживачів з автентичними українськими напоями ми кожну п’ятницю, суботу та неділю запрошуємо на гастро-екскурсії о 11:00, 15:00 та 17:00 в свій дегустаційний зал в неймовірному ботанічному саду Садового Центру «ДАЛАС» у місті Бровари на вулиці Д. Янченка 2А, що знаходиться лише в 15 км від метро «Лісова».

Екскурсія на медоварню не тільки введе в історію медоваріння, в етимологію назви медового вина Сікера, а й дозволить побачити захопливий процес виробництва. Ми розповімо про технологічні процеси виготовлення медових напоїв та відвідаємо цех підготовлення медової сити, цех бродіння та ферментації, цех дозрівання.

У цеху дозрівання учасникам дамо скуштувати молоду Сікеру, яка не пройшла періоду дозрівання. А в останньому цеху розливу учасники на власні очі можуть побачити, як розливається напій у пляшки. Гастротур коштує 350 грн та включає дегустацію шести видів Сікери с шістьма видами сирів. Відвідувачі відчують дух медового хмелю та спробують себе в ролі сомельє.

Воно відмінно смакує з овочами на грилі, сирними нарізками, червоним м’ясом, гострими стравами

Цього року медоварня ввійшла в асоціацію «Дорога вина та смаку Київщини». Сподіваємося, що гастроекскурсії на медоварню відвідуватимуть не тільки українці, а й іноземні туристи. Такі проєкти дають змогу розказати про Україну, самобутність та автентичність локальної кухні.

— Які перспективи медоваріння в Україні?

 — Україна — медова держава і входить в п’ятірку найбільших світових експортерів. Держмитслужба повідомляє за 2020 рік, що «експорт меду з України у 2020 році зріс на 45,1% в порівнянні з попереднім роком — до 80,8 тис. тонн з 55,7 тис. тонн, а в доларовому вираженні — на 27, 2%, з $101 млн до $139 млн».

Попередній рекорд був зафіксований у 2017 році — 67 800 тонн ($133,9 млн). З одного боку, це добра новина, а з іншого — якщо переробляти мед та виготовляти з нього продукт із доданою вартістю, держава могла б заробляти набагато більше.

Компанія має можливість використовувати різноманітні сорти меду та виготовляти напої у великих обсягах

Медоварня «Медовий Спас» має сказати слово за ці золоті медові ріки. Золотий мед — вихідний код нашого медового хмелю Сікера. Наша промислова медоварня може виготовляти до 400 тонн на рік медових напоїв.

Сподіваємося, що медоварам країни вдасться досягти значного зростання інтересу до традиційних медових напоїв і цим, ну не повернути назад медові ріки, але хоча б залишити частину на внутрішнє споживання.

Древні рецепти та сучасні технології допомогли відродити хмільний мед
Завдяки технології виробництва «медове вино» зберігає корисні властивості меду та натуральних соків
Під час екскурсії виробництвом
Вміст алкоголю у медових винах не перевищує 14%
Терпкість напою дарує комбінація плодів горобини, вишні, смородини
Бар із широким асортиментом Сікери
Скуштувати напій можна на під час щотижневих екскурсій
Головна особливість виробництва полягає в тому, що у виготовленні продукції використовують лише натуральні компоненти
Відвідувачі смакують напої
Сікера — це справжній вибух різноманіття медових ароматів
До Сікери подають равликів
Смакують із Сікерою також молоді сири
Неймовірна осінь на території виборництва
Гостей пригощають під час екскурсії

Вікторія БАБИЧ-ВЕПРЄВА, фото Борис КОРПУСЕНКО «Вечірній Київ»