Ярмарок у Києві: запашна випічка та сири з Гуцульщини

На ярмарку були представлені різні види сирів. Фото: Вікторія Гребінь
На ярмарку були представлені різні види сирів. Фото: Вікторія Гребінь

Фермери радо дають куштувати свою продукцію та діляться рецептами приготування.

У столиці чи не кожного тижня проходять сільськогосподарські ярмарки. Люди з різних регіонів України привозять городину, м’ясо, рибу, запашну випічку та молочні вироби, сезонні фрукти та закрутки. Журналісти «Вечірнього Києва» відправилися на один з таких ярмарків, який працює у Святошинському районі, на вулиці Підлісній, 8, та діляться своїми враженнями.

Перше, що хочеться відмітити, на ярмарку продається все, починаючи від нижньої білизни та завершуючи екзотичними фруктами. Атмосфера панує дивовижна: покупці куштують різні смаколики та спілкуються з фермерами. Дехто вочевидь вже й знайомий між собою, і ділиться останніми новинами, хтось — лише приглядається до прилавків.

Ярмарок на вулиці Підлісній, 8.
Візуально все виглядає естетично.

Не скажеш, що на ярмарку дешевше, ніж будь-де, але важливо, що тут можна торгуватися. Якщо ж говорити про якість продуктів, то візуально все виглядає свіжим та смачним.

Асортимент продуктів величезний

Киянин Віталій розповідає, що мешкає неподалік ярмарку, а тому прийшов сюди за свіжим запашним хлібом.

«Чудова погода, тепло, чого б і на ярмарок не піти?! Я придбав величезну буханку житнього хліба запеченого на дровах. Ходжу на такі ярмарки, щоб з людьми поговорити та придбати щось свіже та якісне. Продавці доброзичливі, приємні, можу навіть поторгуватися — чого у супермаркеті не зробиш», — коментує нам покупець.

В основі технології виробництва лежать багатовікові традиції українських та європейських пекарів

Киянка Лариса підготувалися завчасно та взяла з собою візочок. Каже, що зазвичай з таких ярмарків з порожніми руками ніколи не повертається.

«Сьогодні налаштована купити свіже м’ясо, овочі та, можливо, ще щось, — подивлюсь вже по ситуації. У руках сама я це все додому не донесу, знаю, що куплю чимало всього, тому взяла з собою візочок. Добре, що є такі ярмарки. У нас тут і магазинів не дуже багато, а в тих, що є, асортимент примітивний. А на ринку можна придбати практично все», — коментує пані Лариса.

Овочі на ярмарку

НАЛИВНІ ЯБЛУКА І ПЕРЛАМУТРОВИЙ ВИНОГРАД

Спробуємо проаналізувати ціни. Так, кілограм картоплі коштує від 8 до 10 гривень, цибуля від 11 гривень звичайна ріпчаста, до 35 гривень за кілограм можна придбати кримську.

Качан кукурудзи вартує 10 гривень.

Помідори від 35 до 50 гривень, капуста білокачанна по 20 гривень, а от пекінська від 15 до 28 гривень.

Перець Болгарський можна придбати від 30 до 45 грн за кілограм. Морква та буряк по 15 гривень. Качан кукурудзи вартує 10 гривень. Можна знайти на ярмарку і мандарини за непогану ціну — по 35 гривень за кілограм. Досі на прилавках є персики, кілограм яких максимально коштує пів сотні. Виноград від 55 гривень, банани коштують близько 30 гривень, а гранати — по 50 гривень за кг.

Гранати — по 50 гривень за кг.

ЗАПАШНА ВИПІЧКА

Можна придбати на ярмарці і смачну випічку із пекарні, яка з 1995 року працює на Київщині. В основі технології виробництва лежать багатовікові традиції українських та європейських пекарів. Так, продавці пропонують буханки хліба на хмелю, зернового та пшеничного. Коштують по 24 грн. Франківський, який не містить дріжджів і виробляється з використанням молочно-кислотних заквасок, вартує 25 гривень. Гречаний — 28 гривень, а житній — 21 гривень. Пиріжки з яблуком, вишнею, сиром по 14 гривень за штуку. Хлібні палички або як їх ще називають «Грісіні» — 20 грн.

ПРИПРАВЛЕНІ І ТРАДИЦІЙНІ СИРИ

Сир з перцем
Сир з кміном та фета, брі та класичний — все, що завгодно для душі

З молочних виробів на ярмарку представлене велике різноманіття сирів, як м’яких так і твердих сортів, виготовлених на коров’ячому або козячому молоці. Наприклад, упаковка сиру Фета, який виготовляють в Івано-Франківській області, коштує 79 грн, Брі 90 грн, Будз класичний (різновид сиру, схожий на бринзу) коштує 25 грн за головку.

Будз зі спеціями 22 грн. Також є сири з Вінницької області: Голландський — 320 грн за кг, Російський 200 грн за кг, Сметанковий — 250 грн за кг.

ВІД РИБИ ДО М’ЯСА

Оселедець слабо-солоний від 65 до 90 грн за кілограм, хамса морожена — 68 грн, свіжий короп 110 грн. Пропонують курятину, свинину та телятину. Так, свинний ошийок на кістці 150 грн, курячі крильця- по 80 грн за кг. Яловичина для стейків 240 грн за кг. Тушка курчати — 80 грн. Півтора сотні доведеться заплатити за кілограм качки.

СОЛОДКІ ПРИЛАВКИ

Також на ярмарку продають мед на будь який смак, сухофрукти та спеції. Мед з Полтавської області — лісовий, майський, гречаний, липовий або з різнотрав’я від 160 грн за літру. Пропонують також сухофрукти — інжир (140 грн), чорнослив (250 грн), фініки (60 грн), курага (180-200 грн), родзинки — (240 грн).

Мед з Сумської області

ВИРОБИ З ДЕРЕВА

Крім того, на ринку можна придбати речі для побуту та одяг. Приміром продавчиня з Івано-Франківська Лілія зі своїм чоловіком виготовляють кухонні дошки. Одна дошка коштує в залежності від розміру 150-300 грн.

Перелік адрес, де можна відвідати ярмарки цієї п’ятниці, суботи та неділі.

Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»