Як «озброїти» імунітет перед початком сезону ГРВІ, — поради лікаря

Лікар-методист Центру громадського здоров’я МОЗ Отто Стойка в інтерв’ю «Вечірньому Києву» розповів, як зміцнити імунітет перед сезоном гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Сезон, коли прогресують гострі респіраторні вірусні захворювання, розпочинається з осені й триває до весни. Отож, щоб у цей період протистояти вірусним атакам, імунна система людини має знаходитися у всеозброєнні. Як зміцнити імунітет доступними способами, — розповів лікар-методист Центру громадського здоров’я МОЗ Отто Стойка.
— Пане Отто, коли, за вашими прогнозами, розпочнеться сезон гострих респіраторних вірусних інфекцій?
— Сезон ГРВІ зазвичай розпочинається на початку вересня, коли стартує новий навчальний рік і діти відправляються до школи. Вже доведено, що у 65-70% випадків поширювачами вірусних респіраторних захворювань є школярі, оскільки у класах учнів — багато і навчання проходить у закритих приміщеннях, які, на жаль, не часто провітрюють.
Однак у період пандемії COVID-19 ситуація може трохи поліпшуватися. Це тому, що масові захисні засоби проти коронавірусу добре «працюють» і проти поширення ГРВІ. Мається на увазі — носіння масок, миття та дезінфекція рук, дотримання безпечної дистанції та ін.

— Чимало людей вважають, що респіраторні хвороби є наслідком похолодання…
— Це — поширений міф. Під час осіннього похолодання масові спалахи ГРВІ відбуваються не тому, що на вулиці холодно (переохолодження не може викликати ГРВІ, оскільки ці хвороби спричиняють виключно віруси), а тому, що люди скупчуються у замкнутому просторі (офіси, школи, магазини й т.д.).
І якщо там хоча б хтось один буде носієм хвороби, то через кашель, чхання, навіть дихання, існує ризик зараження інших.
Тому порада проста: приміщення, де перебувають люди, потрібно постійно (навіть, коли дуже холодно!) провітрювати. При чому, провітрювати треба добре — щоб були протяги й створювалася циркуляція повітря. А якщо хтось кашляє чи чхає, то він має робити це виключно у носову хустинку, аби не поширювати віруси.
— Чи можна до сезону ГРВІ якось підготуватися?
— Найперше, це — вакцинація. Хто ще не зробив щеплення проти коронавірусу, то його потрібно зробити зараз.
У середині жовтня або на початку листопада необхідно щорічно щеплюватися від сезонного грипу. Особливо це стосується дітей, які відвідують дитсадки, школярів, людей, які мають хронічні захворювання (група ризику), працюють у великих колективах та ін.

— Коронавірус це — також ГРВІ. То чи потрібно вакцинуватися від грипу, якщо вже вакцинувався від коронавірусу?
— На жаль, вакцина проти коронавірусу від грипу не допоможе. За своєю природою це — зовсім різні віруси. Відповідно виробляються різні антитіла, тобто формується специфічний імунітет.
Стосовно щеплення від грипу, то воно передбачає захист від чотирьох найбільш поширених та активних штамів, іншими словами, від тяжких форм захворювання.
— Всім відомо: імунітет міцний — хвороби не здолають. Як підвищити «боєздатність» імунної системи?
— Здоровий спосіб життя, рухова активність, відмова від шкідливих звичок — паління та зловживання алкоголем, повноцінний сон, збалансоване харчування. Більше бувати на свіжому повітрі. Якщо не виходить займатися спортом, то необхідно хоча б ходити пішки — мінімум 8 кілометрів на день.

— Які продукти підвищують імунітет?
— Всім відомо, що імунітет підвищує вітамін С. Але не варто йти за ним до аптеки, ліпше відправитися до магазину за овочами та фруктами. Адже природний вітамін С засвоюється набагато краще, ніж у пігулках. Так, вчені підрахували, що 25 мг вітаміну С, який міститься в одному яблуці, краще засвоюється ніж 100 мг штучного вітаміну.
Чудове джерело вітамінів — ягоди (лохина, малина, чорниця, брусниця та ін.). Їх потрібно з’їдати хоча б по жменьці щодня.
Дуже корисними є овочі. Для збалансованого харчування щодня потрібно споживати 3 види овочів і 2-3 порції фруктів і ягід. Щоб овочі краще засвоювалися, до салату варто додавати нерафіновані олії (краще оливкову) та натуральний оцет, зокрема бальзамічний.
Не слід забувати й про зелень — унікальний набір вітамінів, мікроелементів та антиоксидантів. Наприклад, ресвератрол — природний антиоксидант, який виділяється деякими рослинами в якості захисту від бактерій, у великій кількості міститься саме у зелені (петрушка, кріп, селера).

— Можливо краще пропити курс мультивітамінних препаратів, щоб організм отримав повний набір необхідних речовин?
— Штучні вітаміни варто приймати тільки за призначенням лікаря. Адже вони можуть мати побічні дії та протипоказання. Вітамінні препарати зазвичай необхідні хворим людям, тим, які перенесли хворобу, вагітним жінкам. А здоровим необхідно збалансувати своє харчування.
— А як щодо приймання природних засобів — біостимуляторів? Можливо пора розпочинати пити настоянку женьшеню або ехінацеї?
— Так, є чимало рослин, які стимулюють імунітет. Наприклад, імбир, куркума (нею, до речі, варто приправляти страви разом з чорним перцем), женьшень, ехінацея, лимонник та інші. Але їх вживати можна не всім. Наприклад, женьшень протипоказаний людям, які мають підвищений тиск, хвороби обміну речовин та деякі інші. Певні протипоказання є і для настоянок ехінацеї та лимонника.
Тому перед вживанням біостимуляторів потрібно порадитися з лікарем. Загалом тут діє головний принцип — біостимулятори не можна вживати у великій кількості та постійно. Адже вони можуть навіть провокувати розвиток пухлин та інших хвороб.

— То можливо варто хоч звичайний чай замінити на трав’яний?
— Найкориснішим є зелений чай. Можна до нього додавати трохи ромашки, чебрецю, липи, трав’яних зборів. В комплексі це також допомагає зміцнити імунітет.
— Дякую за розмову.
Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»