До Києва з Херсону пливе величезна баржа з кавунами

У столичних супермаркетах смугаста ягода з’явиться напередодні Дня Незалежності.
Вже стало традицією, що перед Днем Незалежності херсонські фермери відправляють киянам баржу з кавунами.
Сьогодні, 13 серпня, із Херсону 300-тонне судно зі смугастою ягодою вже вирушило до Києва.
Про це повідомив херсонський фермер Олександр Синенко на своїй сторінці у Фейсбук.
Кавуни зібрали у селі Чулаківка, що в Скадовському районі Херсонської області. Подорожувати Дніпром вони будуть приблизно тиждень. А в київських супермаркетах з’являться напередодні Дня Незалежності.
Надходження великої партії кавунів в торгові мережі традиційно збиває на них ціни. Адже у багатьох супермаркетах кілограм ягоди сьогодні коштує в середньому 15-20 гривень, у той час, як на ринку — 8-10 гривень.
Транспортування кавунів водним транспортом вже п’ятий рік поспіль здійснює компанія «НІБУЛОН». До речі, доставлення річкою знімає з автошляхів країни близько 15 вантажівок.
Перевезення продукції водним транспортом має свою специфіку. Зібрані на полі кавуни обережно вручну складають у картонні контейнери євростандарту, які розміщені на піддонах у вантажівці. На річковому терміналі в Голій Пристані краном завантажують піддони на дно несамохідного судна.
У закритому судні водним шляхом, на якому немає ям та вибоїн, чітко за графіком неушкоджений товар доставляють у порт призначення. Там піддони з контейнерами розвантажують краном і відразу завантажують у рефрижератори. За кілька годин ці кавуни вже в торговельному залі радують покупців.
Експерти з компанії «НІБУЛОН» стверджують, що такий шлях доставлення овочів і фруктів із півдня України на північ значно зменшує їх втрати, адже коли кавуни вантажаться насипом, то 10-13% продукції зазнає механічних пошкоджень, не витримуються стандарти пакування та транспортування.
Читайте поради експертів, як вибрати смачний кавун.
Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»