Не снідати зранку — це така ж шкідлива звичка, як і куріння, — лікар-дієтолог

Наталія Самойленко. Фото: з відкритих джерел
Наталія Самойленко. Фото: з відкритих джерел

Якщо регулярно пропускати сніданок, то є ризик здобути купу хвороб та набрати від 3 до 5 кг в рік. Про це та інше розповіла відомий український дієтолог Наталія Самойленко.

У киянки Тетяни Ліневич кожен ранок завжди розпочинається однаково. Жінка прокидається, випиває філіжанку кави, з’їдає бутерброд (або пиріжок) і біжить на работу.

«А от мій чоловік взагалі нічого не їсть вранці. І не можу його змусити навіть булочку з чаєм з’їсти. Може через це нещодавно лікарі у нього виявили гастрит», — розповідає пані Тетяна.

До речі, подружжя Ліневичів далеко не одні такі, хто ігнорує сніданок. За статистикою, 48% людей не снідають зовсім або обмежуються кавою. Іншими словами, це — фактично кожен другий.

Яким має бути сніданок і чому не можна його ігнорувати розповіла відомий дієтолог з майже двадцятирічним досвідом роботи, лікар-ендокринолог, засновниця і головний лікар Клініки дієтології Самойленко Наталія Самойленко.

— Пані Наталія, чимало людей, наприклад, з моїх знайомих — майже всі, вранці не снідають. І кажуть, що не можуть змусити себе це зробити. Тобто, вже звичка така виробилася…

— Проведені медичні дослідження свідчать, що сніданок для нашого організму є дуже важливим. Скажу більше, звичка не снідати, відноситься до таких же шкідливих, як, приміром, куріння.

Адже, коли ми вранці після пробудження не вживаємо їжі, то цим самим грубо втручаємося в гормональний фон організму, збиваються його біоритми. Потім за це розплачуємося хворобами.

Також доведено, що люди, котрі не снідають, мають більш повільний обмін речовин.

— Якщо людина прокидається дуже рано, наприклад о 6 годині, їй їсти ще не хочеться. Що робити — снідати вдома чи брати з собою їжу на роботу?

— Снідати потрібно у межах першої години після пробудження. Навіть тоді, коли людина прокидається о 6 ранку, це — зима і на вулиці темно.

Вранці рівень гормону кортизолу дуже високий. Якщо ми не снідаємо протягом першої-другої години після пробудження, то його рівень піднімається ще більше. Це запускає цілу серію порушень обміну речовин, що може трансформуватися у метаболічний синдром.

Зокрема, у черевній порожнині починає утворюватися надлишок вісцерального жиру. Внаслідок чого з’являється виступаючий живіт, який іноді виглядає нeпpoпopційнo у порівнянні зі стрункою статурою.

Надлишок вісцерального жиру може призводити до різних проблем зі здоров’ям. Я вже не кажу про набір зайвої ваги.

Розпочинати день потрібно зі склянки води. Фото: з відкритих джерел

— Але ж чимало людей не снідають саме тому, що бояться набрати вагу…

— Снідаючи пізніше або в обідній час людина вже стартує з повільного метаболізму, що сприятиме набору зайвої ваги.

Відмова від ранкового прийому їжі — це одна з основних причин появи зайвої ваги і ожиріння. Без сніданку метаболізм протягом дня буде повільнішим, а отже ми набиратимемо вагу. Доведено, якщо регулярно пропускати перший прийом їжі, то є ризик набрати від 3 до 5 кг у рік.

А от зміщення акценту калорій з вечері на сніданок, це — ефективний спосіб благоприятно вплинути на швидкість обміну речовин.

— З чого краще розпочинати свій день?

— Кожний ранок потрібно розпочинати зі склянки теплої води. І мова йде не про 2-3 ковтки, а про 300-500 мл. Якщо хтось не може відразу випити стільки води, то її прийом можна розтягнути на 20-30 хвилин.

Вранішнє вживання води є дуже корисною практикою для нашого організму, оскільки це підготовлює його до прийому їжі.

Модель тарілки, яким має бути сніданок, наступна. 50% складає клітковина (сезонні овочі — у сирому, термообробленому, квашеному вигляді).

Одна четверта — вуглеводи (каші з цільних злаків, гречки, кіноа, дикий рис, пшоно). Ще одна четверта — білки (яйця, білий сир, риба).

Таке поєднання клітковини, вуглеводів, жирів та білків дає організму велику кількість енергії. Людина може спокійно працювати до обіду і не відчувати голоду.

А от каву можно тільки після сніданку. Фото: з відкритих джерел

— А якщо хтось снідає булочкою чи пиріжками?

— Це дуже поганий приклад сніданку. Або, наприклад, батьки дають дітям на сніданок пластівці, печиво, снеки. Це — прості вуглеводи, по суті — порожні калорії. Тобто, вони швидко всмокталися в кров, підняли рівень глюкози, інсуліну, так же швидко їх рівень впав. Тобто, ми даємо організму швидку енергію і так же швидко виснажуємо її резерви.

Як наслідок, у дітей після першого уроку знижується працездатність, їм хочеться солодкого. Таким чином запускається механізм, коли в дітей формується тяга до солодощів.

— Чи можна розпочинати сніданок з кави чи чаю?

— Кава і чай — непогані напої для першої половини дня, але не натщесерце.

Якщо вжити напої, які у своєму складі містять кофеїн, на голодний шлунок, то вони впливають на гормональний фон, викликають подразнення слизової оболонки шлунково-кишкового тракту та підвищення секреторної активності травних залоз.

Це може привести до загострення хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, таких як гастрит, виразкова хвороба, панкреатит.

Тому спочатку вранці п’ємо воду, потім снідаємо, а вже після цього (але краще через годинку) можна вживати каву.

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»