Чи всю «дитячу» ковбасу можна давати дітям — результати перевірки

«Дитяча» ковбаса має бути тільки вареною і тільки вищого сорту Фото з відкритих джерел
«Дитяча» ковбаса має бути тільки вареною і тільки вищого сорту Фото з відкритих джерел

Незалежні експерти дослідили якість «Дитячої» ковбаси відомих українських виробників. Результати виявилися несподіваними.

У травні цього року експерти незалежної громадської організації із захисту прав споживачів Центр експертиз ТЕСТ закупили в столичних супермаркетах і дослідили шість марок «Дитячої» ковбаси.

Тестували продукцію відомих вітчизняних виробників, яка користується найбільшою популярністю у споживачів. Це: «Алан», «М’ясна лавка» (Своя лінія), «Укрпромпостач» (Переяслав-Хмельницький), «Феракс», «Ходоровський», «Ятранчик».

ЧОМУ САМЕ «ДИТЯЧА» КОВБАСА

«Дитяча» ковбаса відноситься до ковбас вищого сорту і має бути виготовлена ​​з якісної м’ясної сировини (свинина і яловичина). Ніякого м’яса механічного обвалювання, крохмалу та сої там просто не може бути.

У супермаркетах «Дитячу» ковбасу легко впізнати по пакуванню. Зазвичай, на упаковці цих м’ясних виробів зображені якісь яскраві картинки на тему дитинства.

Але часто споживачі не знають, що не всю ковбасу, де написано слово «дитяча» можна давати дітям.

«Покупці передусім мають орієнтуватися не на назву продукції, а шукати на ній спеціальне маркування „рекомендовано для харчування дітей молодшого та шкільного віку“. Під час виробництва такої ковбаси не дозволяється використання харчових добавок (крім нітриту натрію і аскорбінової кислоти), чорного, червоного і білого перцю, а також м’яса механічного обвалювання», — пояснила керівник відділу Центру експертиз ТЕСТ Ніна Кільдій.

РЕЗУЛЬТАТИ ТЕСТУВАННЯ

Всі шість виробників свою ковбасу виготовили за стандартами ДСТУ, деякі вказали маркування — «рекомендовано для харчування дітей молодшого та шкільного віку».

Зразки відібраної продукції експерти ретельно перевірили на відповідність маркування та дослідили в лабораторії по ряду фізико-хімічних і мікробіологічних параметрів, включаючи склад виробу.

«З урахуванням всіх показників були виставлені загальні оцінки. На жаль, не всі вони виявилися високими», — каже Ніна Кільдій.

У лабораторії основну увагу приділили дослідженню складу ковбас, зокрема виявленню крохмалу і сої (у таких видах ковбас ці складники категорично заборонені).

В результаті чотири виробники витримали випробування і підтвердили заявлений у маркуванні склад ковбаси. Це — «Алан», «М’ясна лавка», «Укрпромпостач» і «Ятранчик».

На жаль, у зразку ковбаси «Феракс» виявили загущувач рослинного походження, а у «Ходоровского» — крохмаловмістні компоненти і фрагменти соєвого білка. У маркуванні виробів наявність цих складових виробники не вказали.

ЯК ЦІНА ВІДПОВІДАЄ ЯКОСТІ

Отже, згідно з результатами тестування, загальну оцінку «відмінно» отримали торгові марки: «Алан», «М’ясна лавка», «Укрпромпостач» і «Ятранчик». На момент закупівлі ціна 1 кг продукції складала: 244, 197, 192 і 255 грн. відповідно.

Два зразка отримали загальну оцінку «погано»: «Феракс» (160 грн.) і «Ходоровський» (165 грн.).

За словами Ніни Кільдій, погані оцінки виставили за наявність у складі крохмаловмістних компонентів, соєвого білка, незрозумілих загущувачів і досить високого вмісту глутамату натрію (підсилювача смаку).

Як повідомляв «Вечірній Київ», варто пам’ятати про десять найбільш небезпечних для здоров’я поєднань продуктів.

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»