У Києві зафіксували випадок африканської чуми свиней

Тварина загинула в іншому місці. Фото з відкритих джерел
Тварина загинула в іншому місці. Фото з відкритих джерел

У лісопарковому господарстві Дарницького району на межі Київської області знайшли труп дикої свині, зараженої африканською чумою. Тушу зараженої тварини хтось привіз і викинув.

Як розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби у Києві, труп дикої свині вагою близько 200 кг, який почав розкладатися, побачили на узбіччі дороги. Зважаючи на положення туші, шматок тканини з плямами крові, фахівці припускають, що її вивантажили з автотранспорту. Отже, тварина загинула в іншому місці. Лабораторний аналіз виявив ДНК вірус африканської чуми свиней.

Робоча група фахівців провела епізоотичне обстеження місця знаходження трупа дикої свині. Зона захисту — межі території Дарницького лісопаркового господарства.

Зони нагляду:

  • в східному напрямку — прилеглі території Київської області;
  • в західному напрямку — частина Дарницького, Дніпровського районів Києва та прилеглі території Київської області;
  • в південному напрямку — прилеглі території Київської області;
  • в північному напрямку — частина Деснянського району та прилеглі території Київської області.

Фахівці зазначають, що Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей, проте небезпечна для самих тварин. На неї хворіють лише дикі та свійські свині. Африканська чума характеризується високою смертністю, значними економічними збитками та запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств.

Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей. Фото: Держпродспоживслужба

Основний шлях передачі хвороби між твариною — це безпосередній контакт та перенесення збудника від хворої до здорової тварини через посередника. Людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також — предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.

Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом африканської чуми, наприклад, у копченій шинці — до 5 місяців. Холод (заморожена свинина) — лише консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).

У Держпродспоживслужбі закликають: у разі виявлення нестандартної поведінки тваринки чи трупа свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб не допустити контакту із виділеннями хворої тварини.

Раніше Киян і жителів області попередили про «сезон лисенят». Співробітники Притулку для диких тварин, що під Борисполем, закликають не чіпати та не забирати із собою тварин.

Олександр ГАЛУХ, «Вечірній Київ»