Чотири інклюзивні проєкти столиці візьмуть участь у всеукраїнському конкурсі

Чотири інклюзивні проєкти столиці візьмуть участь у всеукраїнському конкурсі

Конкурс «Кращі інклюзивні практики України — 2021» проходить другий рік поспіль.

Мета конкурсу — популяризувати досягнення у сфері соціальної інклюзії та ініціювати обмін досвідом для просування нових ідей в області розвитку інклюзивних практик України.

Конкурс організовує громадська організація «Херсонська обласна організація підтримки дітей з синдромом Дауна та їх сімей «Сонячні діти Херсонщини»

— За результатами минулорічного Конкурсу надруковано Збірник, у який увійшло 50 кращих інклюзивних практик України. Збірник розповсюджено на Фестивалі, що зібрав понад 200 учасників з різних куточків України, — зазначають організаторию

У цьому році проєкт реалізується в рамках програми «Активні громадяни» за підтримки Британської Ради в Україні.

Від Києва на конкурс надійшло 4 заявки:

«Рідна колисанка-2» від ГО «Вулик ідей». Проєкт поєднав дітей норматипічних, дітей з інвалідністю та дітей з національних спільнот для створення культурного проєкту — книжок з колисковими національних спільнот України, ілюстрації до якої створили діти на культурологічних заняттях з вивчення культури та мистецтва спільнот.

«Кухня добра» від ГО «Центр соціальної допомоги «Дорогою добра». Комплексно розроблено альтернативний варіант зайнятості (кулінарія) у спеціально створених умовах для осіб з інвалідністю.

Інклюзивні групи від ДНЗ № 572 Оболонського району. Створення освітнього середовища, яке б відповідало потребам і можливостям кожної дитини, незалежно від особливостей її психофізичного розвитку. Процес реального включення всіх дітей, які мають труднощі у психофізичному розвитку, в активне суспільне життя.

Середня загальноосвітня школа №50 Святошинського району — проєкт «Від дії — до мрії». Здійснення профорієнтаційної роботи для дітей з особливими потребами, щоб учні мали змогу спробувати свої можливості в тій чи іншій професії.

Учні мали можливості спробувати власні сили в майстер-класах «Органолептична оцінка якості карамелі та печива» та «Сенсорна оцінка якості чіпсів і яблучних соків». Майстер-класи провели студенти Інституту економіки та менеджменту Університету «Україна», у якому навчаються студенти з особливими освітніми потребами.

Результати конкурсу будуть оголошені під час фестивалю кращих інклюзивних практик «Україна без кордонів», який відбудиться в травні цього року в Скадовську (Херсонська область).

Ольга КОСОВА, «Вечірній Київ»