Як відновити здоров’я після лікування коронавірусу

Якщо коронавірус викликав ускладнення і лікар призначив курс антибіотиків, то одночасно негайно треба приступити до порятунку «пораненого» імунітету. Адже будь-який антибіотик вбиває всі бактерії, які є в організмі (в тому числі і корисні, які формують імунітет). Як відновити імунну систему — розповів кандидат медичних наук Юрій Гавалко.
«З першого дня антибіотикотерапії потрібно приймати пробіотики (речовини, що захищають корисну мікрофлору шлунково-кишкового тракту).
Але слід пам’ятати, що між прийомом антибіотика і пробіотика повинен бути проміжок — не менше двох годин. Тобто, пробіотик приймають через 2-2,5 години після антибактеріального препарату.
В той же час потрібно приймати ще й пребіотики (речовини, які допомагають працювати пробіотику, щоб він не проходив через кишечник транзитом). Це може бути препарат Лактулоза, який треба вживати по 30 мл вранці натщесерце за 30 хвилин до їжі», — розповідає Юрій Гавалко.

Також варто пам’ятати, що стандартна антибіотикотерапія зазвичай триває від 5 днів до двох-трьох тижнів. А для відновлення нормальної мікрофлори кишечника курс пробіотиків повинен бути в три рази довшим.
Після закінчення прийому антибіотиків замість дорогих пробіотиків, можна приймати простіші. Наприклад, капсули йогурту, які продаються в аптеках.
Відновити мікрофлору кишечника допоможуть і кисломолочні продукти, оскільки вони містять корисні для людини бактерії.
«Проте корисні не магазинні кефіри та йогурти з великим терміном придатності, а приготовані в домашніх умовах.
Для цього треба взяти домашнє молоко, прокип’ятити протягом 5 хвилин, охолодити (щоб молоко було лише теплим), додати закваску кефіру чи йогурту (які продаються у супермаркетах чи фірмових магазинах молокозаводів), поставити в тепле місце і через 5-6 годин корисний продукт готовий.

Варто знати, що майже в усі продукти, що продаються у магазинах, додаються хімічні консерванти — ті ж антибіотики, котрі згубно впливають на мікрофлору кишковика. «Хімії» найбільше в ковбасах, м’ясі, напівфабрикатах, є вона в овочах і фруктах.
Тому необхідно дотримуватися наступних правил. М’ясо з магазину чи базару слід проварити протягом 30 хвилин, потім бульйон злити і залити іншою водою. Овочі та фрукти потрібно вимочувати протягом 2 годин у холодній воді (вимиваються пестициди, нітрати та ін. шкідливі речовини). А від ковбас, баликів та інших копченостей слід відмовитися зовсім», — радить Юрій Гавалко.
Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»