ТОП-5 продуктів, які вбивають не лише талію, а і серце

Від якості їжі залежить здоров`я Фото — мережа Інтернет
Від якості їжі залежить здоров`я Фото — мережа Інтернет

Здоров’я нашого серця на 75% залежить від способу життя — в тому числі і від того, що ми їмо. І кожен шматочок шкідливої їжі, спожитий сьогодні, підвищує ризик інфаркту або серцевого нападу в майбутньому — застерігає лікар Людмила Головко. Вона назвала 5 найшкідливіших продуктів, від яких варто відмовитися назавжди.

Людмила Головко, фармаколог та фітотерапевт, підготувала підбірку найшкідливіших продуктів, від яких варто відмовитися кожному, хто не байдужий до свого здоров`я.

«Але, якщо деякі продукти — навіть не найкорисніші — серце готове нам вибачити, то є їжа, яку краще назавжди викреслити зі свого раціону. Заради власного здоров’я та довголіття», — застерігає Людмила Головко.

Апетитні, але небезпечні Фото — мережа Інтернет

1. Перероблене м’ясо (бекон, шинка, ковбаса та сосиски)

Звична, але, на жаль, дуже небезпечна їжа. У минулому році проти цих продуктів виступали онкологи, визнавши їх канцерогенними, а тепер до них приєднуються і кардіологи.

Вся справа в насичених жирах, яких багато в такого роду м’ясних продуктах, а також натрії, який використовується для збільшення терміну зберігання м’яса. І те й інше буквально смертельно небезпечне для нашого серця. Так чи варто ризикувати заради хвилинного задоволення?

Якщо не повністю відмовитися, то значно обмежити Фото — мережа Інтернет

2. Червоне м’ясо

Ви бачите соковитий стейк з грибами або свинячу відбивну? Кардіологи ж бачать сіль, холестерин та насичені жири, які буквально нокаутують серце і судини.

Зрозуміло, лікарі не звірі (ну, принаймні, більшість з них) і не вимагають повністю відмовитися від червоного м’яса: просто скоротіть його частку в раціоні до трьох-чотирьох порцій на місяць.

Корисні лише приготовлені власноруч Фото — мережа Інтернет

3. Картопляні чіпси і готовий поп-корн

І те, й інше може бути навіть корисно для нашого серця, але тільки за однієї умови: ви самі приготуєте ці ласощі. І не станете додавати до них сіль.

Справа в тому, що всі ми практично щодня істотно перевищуємо безпечну дозу солі, через що знову і знову ризикуємо своїм серцем — на жаль в прямому сенсі слова.

Намагайтеся уникати продуктів з прихованою сіллю і скоротіть її кількість в стравах, які готуєте самі.

Напої з імітаторами цукру дуже шкідливі Фото — мережа Інтернет

4. Дієтичні напої

Солодка газована вода і соки небезпечні для серця, так як по суті представляють собою розчин цукру, але ще гірше так звані дієтичні напої, в яких цукор замінений його імітаторами.

Регулярне вживання «нульових» напоїв серйозно підвищує ризик хвороб серця — а ще ризик раку і деменції.

Ліпше вже залишитися голодним, ніж їсти це Фото — мережа Інтернет

5. Локшина швидкого приготування

Хто з нас не їв у студентські роки локшину швидкого приготування? Якби ми знали, скільки в ній солі (майже половина добової норми), швидше за все, відмовилися б від неї ще тоді.

Потрібні ще аргументи? Будь ласка! Практично всі види локшини швидкого приготування обсмажують у фритюрі — а що може бути гірше для наших судин? Ніколи, більше ніколи не купуйте і не їжте її — заради вашого ж блага!

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»