Киянам розповіли чи безпечна вода у кранах, після якої утворюється накип у чайнику

Киянам розповіли чи безпечна вода у кранах, після якої утворюється накип у чайнику

Коли споживачі помічають чималий накип на чайнику, починають сумніватися в достатній якості води. У Київводоканал заспокоюють, та пояснюють, що саме солі кальцію і магнію, після кип’ятіння перетворилися на карбонати, які ми можемо бачити на стінках наших чайників.

Крім того присутність солей жорсткості у воді є природним явищем, що ніяк не шкодить організму людини, а навпаки, є необхідним для підтримки водно-сольового балансу.

Якою повинна бути жорсткість води?

«Звісно, є нормативи, які визначають припустимий ступінь жорсткості питної води. Так, згідно із нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10 загальна жорсткість питної води має становити від 1,5 до 7 ммоль/дм3. Якість води, що подається з Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій, а також з артезіанських свердловин, відповідає цим нормам. Так, жорсткість води, що подається з Дніпровської станції коливається у межах 3,4 — 4,6 ммоль/дм3, Деснянської — 3,1 — 5,1 ммоль/дм3», — коментують у Київвводоканалі.

Варто зауважити, що жорсткість води у різних районах міста може відрізнятись. Артезіанська вода зазвичай більш жорстка ніж річкова, а в річковій воді цей показник може коливатись в залежності від пори року. В будь-якому випадку жорсткість води, що подається киянам, не перевищує встановлених норм.

Як можна дізнатись жорсткість водопровідної води?

«Актуальну інформацію про жорсткість води можна дізнатися на нашому сайті у розділі „Про якість питної води“, завантаживши файл „Показники якості води річок Дніпра та Десни“, інформація у якому оновлюється щомісяця», -додають у Київводоканал.

Водопровідна чи бутильована вода: що обрати?

У Підприємстві зазначають, якщо вам не подобається бачити накип на стінках свого чайника, ви звісно можете купувати бутильовану воду чи встановити додаткові фільтри. Але у багатьох випадках бутильована вода, що є в продажу, майже не містить природних солей кальцію й магнію, а це небезпечно. Значна частина виробників такої води проганяє її через установки зворотного осмосу, роблячи майже дистильованою.

«Державні санітарні норми містять вимоги щодо фізіологічної повноцінності мінерального складу води, зокрема, щодо нижньої межі загальної жорсткості — 1,5 ммоль/дм3. Систематичне ж уживання виключно дистильованої або близької до неї води може призвести до низки захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму», -підсумовують в Київводоканалі.

Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»