Готуємось до святкування Масляної: рецепт ніжних млинців

Київський шеф-кухар розповів про рецепт млинців до Масляної. Фото Бориса Корпусенка
Київський шеф-кухар розповів про рецепт млинців до Масляної. Фото Бориса Корпусенка

Масляна — стародавнє свято, в якому переплелися слов’янські обряди та вірування та православні традиції підготовки до Великого посту.

Протягом тижня в українських родинах ласують млинцями, налисниками з різноманітною начинкою та варениками. На Володимирському ринку готуються до свята та діляться з читачами «Вечірнього Києва» рецептами приготування млинців з начинкою для святкового столу.

Рецепт:
Молоко — 700 мл
Яйця курячі — 2-3 шт.
Олія рослинна (соняшникова чи оливкова) — 2-3 ст. ложки
Мука — 300 г
Цукор — 2-3 ст. ложки
Сіль — до смаку

У глибоку миску розбити яйця, додати сіль та цукор.

Ретельно збити яйця з цукром за допомогою вінчика. Потім додати молоко. Добре збити суміш.

Невеликими порціями добавити борошно, добре збиваючи тісто вінчиком, щоб не було грудок.
Додати олію. Перемішати.

Добре розігріти сковороду, перший раз налити 1 ч. ложку олії і розподілити її по сковороді (зручно силіконовим пензликом). Гурмани можуть випікати млинці на кокосовій олії.

Солодкувата та запашна олія додає тропічного смаку у традиційну страву.
Пекти тонкий млинець на середньому вогні з одного боку 1-2 хвилини. Потім перевернути і пекти з іншого боку ще приблизно 0,5 хвилини.

Для начинки можна взяти червону ікру та викласти рівномірним шаром на поверхню млинця.

Млинці смачні з будь-якою ікрою — кети, горбуші, нерки, чавичі, кижуча, сьомги, можливо використати ікру тріски чи мойви.

Млинці та малосолена червона риба — ніжний та корисний делікатес. Для начинки можна використати червону рибу сьомгу, форель або лосось. До червоної риби пасує зелена гілочка петрушки, кропу чи розмарину.

Млинчики з червоною ікрою та рибою розкладіть на тарілці. За бажанням розріжте їх навскоси на три частини

Вікторія Бабич-Вепрєва, Борис КОРПУСЕНКО, «Вечірній Київ»