Десять найнебезпечніших для здоров`я поєднань продуктів

Йогурт і фрукти — одне із небезпечних поєднань продуктів
Йогурт і фрукти — одне із небезпечних поєднань продуктів

Існує ряд продуктів, які не поєднуються один з одним. До чого може призвести, якщо, наприклад, їсти кашу з цукром, котлету з картоплею, а зелений чай пити з молоком?

Не всі знають, що чимало продуктів не поєднуються один з одним. При одночасному їх вживанні людина неодмінно матиме проблеми зі здоров`ям.

Це — розлади травлення, болі в області живота, відчуття втоми та зниження толерантності до навантажень. При частому вживанні такої їжі можуть розвиватися хронічні захворювання органів травлення та інших систем.

Дієтологи назвали 10 найшкідливіших поєднань продуктів.

Неправильні поєднання продуктів призводять до хвороб

Небезпека №1 — крохмалисті вуглеводи та м’ясо.

Традиції кухонь слов’янських народів уже давно закріпили в нашій свідомості такі страви як картопля, каша або овочі з м’ясом. Однак таке поєднання продуктів вкрай небажано для нашого організму.

Потрапляючи в шлунок, крохмалисті блюда починають ферментуватися у білкові, тобто м`ясні, що піддаються процесам гниття. В результаті такої взаємодії відбувається надмірне утворення газів, що викликає здуття живота. Після прийому таких страв з’являється відчуття дискомфорту, а в деяких випадках — кольки, спровоковані занадто бурхливим проходженням їжі по травному тракту.

До крохмалистих вуглеводів відносять такі продукти як варені крупи (каші), картоплю і різні овочі.

Таке смачне і таке шкідливе

Небезпека №2 — зелений чай з молоком.

Будь-які молочні продукти не поєднуються з зеленим чаєм. Компоненти молока здатні дезактивувати корисні властивості, аромат і смак цього напою. До складу чаю входить теафламін, який взаємодіє з молочним білком і утворює сполуки, які важко засвоюються організмом.

Також нівелювання корисних властивостей чаю молочними продуктами призводить до відсутності його позитивного впливу на серцево-судинну систему.

Молоко і зелений чай — несумісні

Небезпека №3 — фрукти з будь-якими стравами.

Фрукти бажано вживати в перервах між прийомами їжі.

Вони, вступаючи у взаємодію з продуктами, викликають ферментацію. Такі процеси призводять до негативного впливу на стінки травного тракту.

Дотримуючись простого правила з роздільного вживання фруктів та іншої їжі, можна попередити розвиток таких наслідків: гастрит; нетравлення; збільшення ваги; відчуття тяжкості в шлунку; дефіцит поживних речовин.

Крім цього, дієтологи рекомендують не змішувати при одному прийомі солодкі і кислі фрукти. Це пояснюється тим, що до складу багатьох фруктів теж входить крохмаль, який під впливом кислоти викликає порушення травлення.

Фрукти вживають окремо

Небезпека №4 — фрукти і йогурт.

Будь-які фруктові йогурти, що продаються в магазинах, смачні й привабливі зовнішнім виглядом своїх упаковок, але вони не рекомендуються всіма дієтологами.

Фахівці не рекомендують вводити в свій раціон таке поєднання продуктів як йогурт і фрукти або ягоди в будь-якому вигляді. Пояснюється це тим, що кисломолочні бактерії вступають в реакцію з фруктозою і утворюють токсичні речовини.

Таке поєднання — табу

Небезпека №5 — мед і гарячі страви або напої.

Лікарі рекомендують ніколи не додавати мед в гарячі напої або страви і не використовувати його для приготування гарячих соусів або маринадів. Також не слід нагрівати цей продукт для усунення його «зацукрованості», що утворюється в процесі зберігання.

Такі застереження пояснюються тим, що фруктоза, яка входить до складу меду, при нагріванні вище 60 °С трансформується в небезпечну для здоров’я отруту — оксиметилфурфурол. Ця речовина є канцерогеном і у великих кількостях здатна завдавати шкоди шлунку та стравоходу.

Меду з чаєм — ні

Небезпека №6 — вино і солодощі.

Прийом алкоголю в будь-якому вигляді сприяє активізації вироблення інсуліну. Під впливом цього гормону прості цукри, що знаходяться в солодощах, будуть трансформуватися в жири. Саме тому більшість дієтологів рекомендують в якості доповнення до вина вживати продукти з низьким глікемічним індексом. Наприклад, сир з цвіллю.

Вино і цукерки — окремо

Небезпека №7 — газовані напої і морозиво.

Спільне вживання газованої води і морозива призводить до порушення травлення, яке викликає неприємні відчуття, що тривають годинами.

Організму таке не сподобається

Небезпека №8 — сир з джемом і варенням.

Таке поєднання продуктів призводить до того, що швидкі вуглеводи, що містяться у варенні або джемі, швидко засвоюються і так само швидко виводяться з організму. В результаті, рівень цукру в крові різко знижується, а у людини з’являються агресія, дратівливість або млявість і сонливість.

Так краще не їсти

Небезпека №9 — кава і хлібобулочні вироби.

Люди, які вживають каву, часто поєднують її з бутербродами або булочками. При з’єднанні таких продуктів компоненти, що входять до кави, заважають нормальному засвоєнню вітамінів групи В.

Таке поєднання шкідливе

Небезпека №10 — цукор і каша.

Всі крупи, з яких готують каші, містять велику кількість крохмалю. При поєднанні цієї речовини з цукром відбувається ще більш різке підняття рівня глюкози в крові. Такі скачки викликають різке підвищення навантаження на підшлункову залозу і можуть призводити до збоїв в її роботі.

У кашу цукор краще не додавати

Інна БІРЮКОВА, «Вечірній Київ»