Як правильно приготувати різдвяний штолен
Штолен — це традиційний різдвяний десерт, який дуже люблять готувати в Німеччині. Головна його особливість — багата начинка та тривале зберігання. Чим довше кекс зберігається, тим він стає смачнішим. Звісно цей смачний атрибут можна купити в магазині, але не полінуйтеся та приготуйте його власноруч. Для того аби у Вас все вийшло журналісти сайту «Вечірній Київ» діляться рецептом.
Нам знадобиться:
Для опари:
- молоко – 100 мл;
- сухі дріжджі – 25 г;
- борошно– 110 г.
Для тіста:
- вершкове масло – 150 г;
- борошно– 230 г;
- цукор – 45 г;
- цедра 1/2 апельсина;
- цедра 1/2 лимона;
- сіль – 1 ч. л.;
- родзинки – 225 г;
- мигдаль – 50 г;
- цукати з апельсинової кірки – 35 г;
- волоські горіхи – 30 г;
- лісові горіхи – 30 г;
- яйце – 1 шт.;
- вода – 30 мл;
- сіль – дрібка.
Для прикрашення:
- ванільний цукор – 55 г;
- цукрова пудра – 55 г;
- топлене вершкове масло – 115 г.
Спосіб приготування:
1. Змішайте молоко та дріжджі з борошном. Накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в тепле місце, щоб опара піднялася. Маса повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.
2. Як слід збийте масло, а потім додайте до нього опару, борошно, цукор, апельсинову та лимонну цедру, сіль і все ретельно змішайте. Тісто повинне бути еластичним і м’яким.
3. Перекладіть тісто в миску, змащену маслом, і накрийте харчовою плівкою. Покладіть в тепле місце на 20 хвилин. Злегка перемішайте тісто, щоб випустити повітря, яке утворилося, і знову накрийте миску харчовою плівкою. Ще раз приберіть в тепле місце на 20 хвилин.
4. Розкрийте тісто та обережно перекладіть його на робочу поверхню. Обімніть тісто, викладіть родзинки, мигдаль, цукати з апельсинової кірки, горіхи та замісіть їх у тісто руками. Попри те, що руками тісто замішувати складніше, але таким чином всі горіхи й цукати збережуть свою цілісність.
5. Коли фрукти та горіхи будуть добре вмішані, розділіть тісто на 2 половини та залиште на 5 хвилин, прикривши харчовою плівкою. Потім руками розімніть шматки тіста та сформуйте з них два невеличких кекса у формі батона.
Випікайте близько 40 хвилин при температурі 175 градусів.
Готові штолени змастіть за допомогою пензлика розтопленим вершковим маслом, а потім обсипте сумішшю з цукрової пудри.
Загорніть штолени в пергаментний папір і зберігайте при кімнатній температурі.
Вікторія ГРЕБІНЬ, «Вечірній Київ»